Cu laptele de vaca suntem familiari si ocupa deja un spatiu in frigiderele noastre. Majoritatea am crescut cu laptele de vaca, dar ce este laptele de soia? Laptele de soia are o prezenta ridicata in randul retetelor, il putem gasi si pe rafturile magazinelor, dar care sunt beneficiile acestuia si ce este el de fapt? Este o bautura vegetala, obtinuta din boabele de soia inmuiate si apoi stoarse. Din ce in ce mai multe persoane prefera laptele de soia in detrimentul laptelui de vaca. Originile laptelui de soia se regasesc in China. Conform legendei a fost folosit si descoperit de Liu An in scopuri medicinale, desi nu exista date istorice care sa ateste acest fapt. Laptele de soia este scazut in grasimi saturate, nu contine lactoza si are un continut ridicat de proteine, determinand multe persoane sa aleaga laptele vegetal. Poate avea mai multe arome: vanilie, capsuni sau ciocolata.
Cand vine vorba despre nutritie si stilul nostru de viata suntem constant pusi in fata unor decizii in ceea ce priveste alimentatia. Pentru anumite persoane intolerante la lactoza, laptele de soia este o alternativa perfecta. Nu trebuie sa uitam ca laptele de vaca contine glucide, vitamine, minerale si grasimi esentiale pentru organism. Este de preferat sa consumam lapte proaspat, deoarece procesul de pasteurizare si conservare pot distruge calitatile nutritionale ale bauturii. Cele doua lichide, nu numai ca sunt diferite din perspectiva modului de procesare, dar laptele de soia contine mai multe fibre decat laptele de vaca. Laptele de soia este laudat datorita lipsei colesterolului a”rau” si actiunea acestuia de reduce a-l reduce. Desi comparativ are o cantitate mai mare de magneziu, cupru si mangan, laptele de soia are si el partile lui mai putin pozitive. Contine doar un sfert din cantitatea de calciu fata de bautura data de vacute.
Amandoua sunt surse excelente de proteine. Proteina din soia are efecte pozitive asupra aparatului …