Laura Codruta Kovesi: Protocolul cu SRI a fost aplicat si sub conducerea lui Daniel Morar

Laura Codruta Kovesi a declarat marti la Europa FM ca protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat si atunci cand Daniel Morar a condus DNA, ca a fost aplicat ani de zile de catre magistrati si ca nimeni, nici Daniel Morar, nici altcineva nu a denuntat ca ar fi fost ceva ilegal in acest protocol. Ea a mai spus ca protocolul era unul de cooperare intre institutii, ci nu de colaborare, care “nu a dat drepturi in plus acestor doua institutii, ci a vrut sa creeze practici unitare”.
“Cu aprobarea dlui Morar, protocolul a fost multiplicat si toti procurorii din subordine au primit copii. Exista dovezi scrise ca acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, in calitate de procuror general, nu a denuntat niciodata acest protocol, ca fiind ilegal”, a declarat Laura Codruta Kovesi, la Europa FM.
Sefa DNA a precizat ca acest protocol era unul de cooperare institutionala, ci nu de colaborare, care, din punct de vedere juridic, inseamna altceva.
“Nu exista notiunea de echipa mixta in acest protocol, ci nu exista notiunea de colaborare, ci cooperare. (…) Sigur ca era necesar (protocolul -n.r.) In 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simtit nevoia de a exista un astfel de protocol si de armoniza procedurile. Nu este vina procurorului ca la acel moment interceptarile se faceau exclusiv de SRI, asa cum era stabilit de CSAT. La acel moment trebuiau gasite solutii pentru a ne indeplini obligatiile. Acest protocol nu a dat drepturi in plus acestor doua institutii, ci a vrut sa creeze practici unitare”, a declarat procurorul sef al DNA.
Citeste si:?Traian Basescu: In timpul lui Kovesi, DNA a fost pusa sub controlul SRI. Morar statea cu Codul de Procedura Penala in mana
Laura Codruta Kovesi a adaugat ca si alte institutii au protocoale cu SRI.
Sefa DNA a sustinut ca nu i-a trimis protocolul lui Traian Basescu.
Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, a declarat, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, ca imediat dupa ce i s-a adus la cunostinta protocolul SRI-PICCJ a anuntat-o pe Laura Codruta Kovesi, procuror general la acea vreme, ca nu il va respecta, unele dintre dispozitii incalcand legea.
Kovesi: “Protocolul cu SRI a fost necesar”
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi a declarat la Europa FM ca era necesara existenta unui protocol de cooperare intre DNA si SRI.
In 2009, nu existau echipamente de interceptare la structurile de Parchet – a spus Kovesi, adaugand ca, la vremea aceea, trebuiau gasite solutii.
“Daca ne raportam la anul 2009, erau structuri de Parchet in Romania care nu aveau un reportofon, care sa faca o inregistrare ambientala, cand nu aveam decizia CCR care spunea ca procurorul sau politistul pune in aplicare autorizatia de interceptare, si nu existau dispozitive de interceptare la structurile de Parchet, asa cum existau doar la DNA. S-a simtit nevoia unui astfel de protocol, pentru a armoniza procedurile. ”
Citeste si:?Daniel Morar, fostul sef DNA: I-am spus Laurei Kovesi ca nu vom aplica protocolul SRI – Parchetul General, are dispozitii ilegale
Vineri, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat protocolul de colaborare incheiat cu Parchetul General in anul 2009. Protocolul a fost semnat in februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nitu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea si a inlocuit documente similare incheiate chiar imediat dupa infiintarea de catre Guvernul Nastase a Parchetului National Anticoruptie (PNA), actuala DNA.
Documentul are semnaturile adjunctului SRI Florian Coldea si prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Nitu, fiind aprobat de Laura Codruta Kovesi in calitate de procuror general si de George Maior, director al SRI.
Protocolul stabileste intre obiective: valorificarea eficienta a capacitatilor specifice detinute de cele doua institutii in scopul cunoasterii, prevenirii si contracararii vulnerabilitatilor si a factorilor de risc externi si interni Ia adresa securitatii nationale, care pot genera sau favoriza savarsirea infractiunilor; punerea Ia dispozitie a informatiilor relevante si utile pentru indeplinirea atributiilor specifice partilor, precum si asigurarea protectiei acestora; efectuarea cu celeritate a demersurilor prevazute de lege, pentru solicitarea si obtinerea, de catre Serviciu, a mandatului pentru autorizarea masurilor privind desfasurarea unor activitati in scopul culegerii de informatii; constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor de terorism si impotriva sigurantei nationale; acordarea asistentei in domeniul protectiei informatiilor clasificate detinute si utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date si informatii cu acest caracter, colectarea, transportul si distribuirea in tara a corespondentei oficiale; acordarea de catre Serviciu, in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *