Legea privind redeventele, in dezbatere publica la inceputul anului 2016. Cand va intra in vigoare

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministerul Finantelor Publice vrea sa lanseze, in dezbatere publica, in primul trimestru al anului viitor, un proiect de lege privind redeventele, care sa intre in vigoare in 2017. Anuntul a fost facut de catre ministrul de resort, Anca Dragu, in cadrul prezentarii generale a bugetului de stat pe 2016, din sedinta Comisiilor reunite de buget-finante din Parlament, potrivit? HotNews.ro.

„Ne aflam intr-o faza avansata de elaborare a acestei legi. Noi dorim ca, in primul trimestru, sa o punem in consultare publica, unde sa stea suficient de mult timp, nu numai o luna, astfel incat toate partile interesate, toate autoritatile, Parlamentul, societatea civila, patronatele, sindicatele, investitorii sa aiba ocazia sa isi formeze o parere despre aceasta lege. Am dori ca, in 2017, sa avem o lege functionala si sa nu mai functionam pe prelungiri”, a spus Dragu.In acest context, Dragu a tinut sa precizeze ca veniturile publice nu pot creste „peste noapte”, ci vor creste gradual.”Avem multe de imbunatatit pe zona contribuabililor mari. Avem evaziune fiscala, asa cum este estimata de Institutul National de Statistica, de 20% din PIB. Veniturile publice nu pot creste peste noapte. Cresterile vor avea loc gradual, dar important este sa punem bazele. Eu va asigur ca, pana la sfarsitul anului, deja veti simti, ca si contribuabil, un alt tratament din partea autoritatilor statului”, a mai spus ministrul Finantelor.
Premierul Dacian Ciolos declara, pe 26 noiembrie, in cadrul emisiunii „Jocuri de Putere”, la Realitatea TV, ca Executivul isi propune, in ceea ce priveste proiectul de crestere a redeventelor, cel putin sa il lanseze in dezbatere publica.
„Stiu ca e pregatit un proiect vizavi de redevente in Ministerul Finantelor. El ar fi trebuit sa intre deja in dezbatere publica, din cate stiu, in urma cu ceva vreme, si a fost amanat. Ce ne propunem este cel putin sa lansam in dezbaterea publica aceasta crestere si sa ne facem niste calcule sa vedem care e momentul cel mai oportun si baza de calcul de la care pornim, in asa fel incat sa fie cel mai avantajos pentru stat. Discutia, e clar, trebuie sa inceapa asupra acestui lucru”, spunea Dacian Ciolos.
In prezent, Romania are un sistem de redevente cu cote diferentiate, in functie de nivelul de productie per zacamant. A fost stabilit in urma cu 11 ani, la privatizarea Petrom, si este cuprins intre 3,5 si 13,5% din valoarea productiei. Cei mai multi bani vin de la Petrom si Romgaz, potrivit Realitatea TV.?
In ultimii 30 de ani, tara noastra a inregistrat un declin constant al productiei de titei si gaze, cu o rata de scadere, anuala, de aproximativ …

spot_img