Legea salarizarii, aproape finalizata in comisia de munca a Camerei. Care au fost ultimele amendamente introduse

Marti, in cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizarii in comisia de munca a Camerei Deputatilor, au fost facute o serie de amendamente prin care acorda un spor de 15% “pentru complexitatea muncii” functionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltarii, Sanatatii, din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din cadrul Parlamentului, precum si o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat in procesul legislativ din cadrul Parlamentului. De asemenea, au fost majorate salariile mai multor categorii de functii din cadrul Consiliului Concurentei.Potrivit unuia dintre amendamentele adoptate de comisia de munca a Camerei Deputatilor, “functionarii publici din cadrul aparatului Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltarii Regionale, administratiei publice si Fondurilor Europene, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din institutiile aflate in subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum si functionarii din servicile Parlamentului, beneficiaza de un spor pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de baza”.
Citeste si: Comisia de munca: Spor de complexitate a muncii de 15% pentru unii functionari publici din Parlament si ministere
Functionarii din institutiile respective se alatura astfel omologilor din Ministerele Sanatatii, Finantelor, Muncii si Justitiei care fusesera deja inclusi in categoria celor care primesc sporul de 15%, transmite News.ro.Un alt amendament adoptat de comisia de munca a Camerei prevede ca personalul de specialitate implicat in procesul legislativ din cadrul serviciilor Parlamentului, primeste o majorare de 10% a salariului de baza. Functionarii parlamentari cu atributii in procesul legislativ au fost inclusi in categoria celor cu salarii majorate cu 10%, alaturi de cei din Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Legislativ si Administratia Prezidentiala.Deputatii din comisia de munca au majorat, fata de proiect, si salariile mai multor categorii de functii din cadrul Consiliului Concurentei, precum inspector de concurenta principal (plus 700 de lei) si inspector de concurenta asistent (plus 600 de lei). De asemenea, si functiile de conducere din Consiliul Concurentei vor fi remunerate mai bine fata de propunerea Guvernului, cu sume cuprinse intre 1.100 si 1.300 de lei.
Citeste si: LEGEA SALARIZĂRII. Cresterile salariale ar putea fi etapizate. Anuntul premierului Sorin Grindeanu
Alte majorari, fata de proiect, au fost acordate de catre deputatii din comisia de munca personalului de specialitate al muzeelor. Potrivit amendamentelor formulate de deputatul PNL Corneliu Olar, care a preluat propunerile reprezentantilor sindicali, salariile personalului de specialitate al muzeelor de importanta nationala au fost majorate, incepand cu anul 2022 cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Astfel, muzeografii, restauratorii, conservatorii, bibliografii, arheologii, arhitectii, istoricii, curatorii, designerii, taxidermistii, fotografii, desenatorii artistici, pedagogii muzeali si arhivistii vor avea salarii de 4.828 lei (gradul II), 5.101 lei (gradul I) si 5.517 lei (gradul IA). In varianta propusa de Guvern, salariile acestora variau intre 4.302 lei si 5.315 lei.In mod similar, au fost majorate cu sume cuprinse intre 600 si 800 de lei salariile acelorasi categorii de personal din alte muzee care nu sunt de importanta nationala. Incepand cu anul 2022, acestia vor avea salarii de 4.728 lei (gradul II), 5.001 lei (gradul I) si 5.417 lei (gradul IA). In forma trimisa de Guvern Parlamentului, veniturile lor erau cuprinse intre 4.173 lei si 4.647 lei.In comisia de munca a Camerei Deputatilor a fost acordat si un spor de performanta academica de10% din salariul de baza personalului didactic din invatamantul universitar. Sporul se acorda pe o perioada de un an, iar numarul beneficiarilor nu poate depasi procentul de 15% din cei care predau la o unitate de invatamant.De asemenea, salariul directorului casei corpului didactic a fost asimilat inspectorilor generali adjuncti si a fost majorat de la 6.229 lei la 6.580 lei, valoare aplicabila pentru anul 2022.
Citeste si: Legea salarizarii unitare ar putea intra in vigoare abia la 1 august. Anuntul ministrului Muncii
Deputatii au introdus in legea salarizarii, la anexa dedicata demnitarilor, si functiile de conducere din Academia Romana. Astfel, presedintele Academiei va avea, din momentul intrarii in vigoare a legii, un coeficient salarial de 10,5, identic cu al unui ministru. La randul lor, vicepresedintii si secretarul general al Academiei vor avea un coeficient de 8, identic cu al secretarilor de stat.Nu in ultimul rand, la propunerea deputatului PNL Dumitru Oprea, presedintele senatului universitatii a fost eliminat din grila de salarizare, pe motiv ca functia este una de reprezentare, si nu de conducere.In ceea ce priveste cultele, ale caror grile de salarizare sunt incluse la familia ocupationala invatamant, a fost crescut numarul functiilor care vor primi salarii de la stat.In acelasi timp, indemnizatia personalului din conducerea cultelor asimilat celui incadrat pe functii de demnitate publica a fost majorata de la 65% din valoarea functiei de demnitate publica, la 100% din valoarea acesteia.Tot marti, deputatii au diminuat indemnizatiile primarilor si viceprimarilor de orase cu o jumatate de coeficient, dupa ce Senatul a adoptat venituri majorate pentru aceste categorii de alesi locali cu o unitate de coeficient fata de varianta propusa de Ministerul Muncii. In ceea ce-i priveste pe viceprimarul Capitalei si vicepresedintii de Consilii Judetene, indemnizatiile acestora au fost majorate de catre deputati cu jumatate de coeficient fata de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *