Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei: Societatea civila sa monitorizeze guvernele. Politicienii nu trebuie lasati de capul lor

de Bogdan Neagu Publicat la: 07.04.2014 12:10 Ultima actualizare: 07.04.2014 14:01

Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei-ministru al Finantelor si fost presedinte al Bancii Nationale, pledeaza, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, pentru monitorizarea guvernelor de catre oameni care cred in ideile de libertate, considerand ca “politicienii nu trebuie lasati de capul lor”.

Prof. Dr. Leszek Balcerowicz va veni in Romania, urmand sa participe la “Conferinta de Risc de Tara Coface 2014”, organizata miercuri, 9 aprilie, de Coface si Agentia de presa Mediafax.
El vorbeste in interviu despre importanta societatii civile in monitorizarea guvernelor si despre necesitatea reformelor inaintea intrarii in zona euro, pentru a nu ajunge in situatia Greciei. Leszek Balcerowicz mai spune ca “a avea euro nu garanteaza succesul economic”.

In prima parte a interviului acordat MEDIAFAX, difuzata in 3 aprilie, Balcerowicz s-a referit la disputa Ucraina-Rusia si la faptul ca aceasta este o problema europeana, apreciind ca ar fi o greseala sa fie ignorat pericolul reprezentat de actiunile lui Putin si sustinand ideea unor sanctiuni economice dure.
Prezentam a doua parte a interviului acordat MEDIAFAX de Leszek Balcerowicz:
Reporter: Ati vorbit despre reforme si despre necesitatea lor. Ce au invatat statele din Est din criza economica izbucnita cu sase ani in urma si ce ar mai avea de invatat?
Leszek Balcerowicz: Situatia statelor respective in UE a fost diferita, in functie de politicile lor anterioare. Daca ne uitam la zona euro, vedem ca tari precum Germania si Austria nu au avut foarte mult de suferit, comparativ cu Grecia sau Spania. Care este explicatia acestor diferente? In mare masura, politicile diferite: in Grecia, cheltuiau, si cheltuiau si cheltuiau cu pretul cresterii datoriei publice si in final au platit pretul. Germania a beneficiat de pe urma reformelor facute de Schroder cu zece ani in urma, astfel incat cred ca lectia principala este aceea ca politicile gresite sunt sanctionate, mai devreme sau mai tarziu, inclusiv in zona euro. Cea mai buna protectie este sa ai politici bune. Pentru o politica buna intr-o democratie este necesara monitorizarea constanta a guvernului de catre oameni care cred in ideile de libertate si mentinerea sub control a actiunilor guvernamentale. Astfel, societatea civila este cruciala pentru a preveni politicile gresite. Politicienii nu trebuie lasati de capul lor.
Reporter: Credeti ca toate statele est-europene au invatat asta?
Leszek Balcerowicz: Guvernele si politicienii sunt intotdeauna sub presiunea diferitelor grupuri de interese care solicita cheltuieli mai mari sau mai multe reglementari si sunt active peste tot, nu doar in Europa Centrala si de Est. Daca aceste grupuri de presiune au o influenta exagerata, atunci guvernele introduc politici gresite. Care este solutia? Solutia este construirea unei contraponderi la nivelul societatii civile.
Reporter: Statele est-europene ar trebui sa grabeasca aderarea la zona euro sau ar trebui sa mai astepte cativa ani?
Leszek Balcerowicz: Ar trebui sa se grabeasca sa finalizeze reformele, pentru ca daca intra in zona euro fara prea multa reforma, vor sfarsi ca Grecia. Asa ca ce trebuie sa invatam – permiteti-mi sa repet – este ca politicile gresite sunt gresite pe termen lung, pentru ca sfarsesti prin stagnare economica precum Italia, sau in criza precum Grecia si a avea politici bune este cea mai buna protectie, dar politicile bune in democratie necesita o societate civila care sa monitorizeze clasa politica. Si de aceea doar cateva tari au succes in mod constant.
Reporter: Dar zona euro are propriile probleme, asa cum ati mentionat, cum ar fi situatia din Grecia.
Leszek Balcerowicz: Sunt probleme in unele state din zona euro. Dupa cum exista probleme si in state din afara zonei euro. De exemplu, Marea Britanie a cunoscut boom economic si a avut o recesiune profunda pentru ca a permis dezvoltarea bulei speculative in ceea ce priveste creditarea si deficitul fiscal. Nu zona euro este cea care poate fi blamata direct pentru politicile gresite din Grecia.
Reporter: Credeti in euro? Ce imbunatatiri ar trebui sa aduca uniunea monetara?
Leszek Balcerowicz: Permiteti-mi sa repet ca a avea euro nu garanteaza succesul economic. A avea euro ajuta tarile puternice, in sensul ca sunt reformate, dar a avea euro pe fondul unor politici gresite poate aduce unele beneficii pe termen scurt si probleme pe termen lung. Astfel incat nu exista garantii europene pentru politici nationale bune. Trebuie sa va faceti treaba, fiecare tara trebuie sa-si faca treaba.
Reporter: Ar trebui Uniunea sa inaspreasca sau sa relaxeze unele politici in privinta euro?
Leszek Balcerowicz: Acum vorbiti despre Banca Centrala Europeana, singura instuttie europeana care se ocupa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *