Lista completa a noilor clienti care au patruns in raiul imobiliar al statului: cum i s-a dat unei “fete muncitoare” o locuinta de la stat, desi sotul ei are casa in Bucuresti

de Anca SIMINA, Andrei Luca POPESCU Publicat la: 09.08.2013 23:00 Ultima actualizare: 09.08.2013 23:16

Casele RA-APPS au mai departe chiriasi care nu sunt nici ministri, nici secretari de stat, asa cum suna regula impusa prin lege in luna martie. Din informatiile obtinute de gandul, printre acestia se numara in continuare o pleiada de consilieri si sefi de cabinete, unii dintre ei figurand doar cu o jumatate de norma sau mai putin la Guvern sau avand o alta locuinta in Capitala.
Printre numele noi se numara cel al lui Victor Aron Mora, om de afaceri, fratele senatorului PNL Akos Daniel Mora si consilierul personal al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, al Mihaelei Camarasan, directorul de cabinet al ministrului de Externe, Titus Corlatean, cel care i-a semnat cererea cu toate ca sotul ei are o locuinta in Bucuresti, dar si al Mihaelei Ciuciureanu, consilier la Ministerul Agriculturii si unul dintre cei mai instariti angajati in Guvern, cu venituri anuale de peste 50.000 de euro doar din chiriile pe imobilele pe care le detine. Ciuciureanu are de asemenea legaturi de afaceri cu influenti oameni de afaceri care au interese chiar in domeniul pe care il gestioneaza Ministerul Agriculturii.

Acestia pot ramane in apartamentele RA-APPS, cele mai multe situate in zone centrale, pana la finalul mandatului, unii dintre ei contra unor chirii modice, suportate integral de stat dupa modificarea legii RA-APPS in Parlament.
Lista chiriasilor statului, data de premierul Victor Ponta la inceputul anului, a expirat intre timp, fara ca Regia si Guvernul sa mai raspunda de atunci solicitarilor gandul de a face publice numele nou-venitilor. Secretariatul General al Guvernului a refuzat constant sa ofere informatii actualizate privind adresele celor 100 de case transferate la Primarie, identitatea chiriasilor RA-APPS sau macar numarul lor.

Nou-venitii: ministri, secretari de stat, consilieri
Din datele oficiale obtinute de gandul de la ministere, lista ministrilor care au cerut locuinte de serviciu de la RA-APPS este scurta. In afara de Dan Nica (PSD) si Remus Pricopie (PSD), din luna ianuarie a mai aparut doar numele Doinei Pana (PSD), ministrul delegat pentru Dialog Social si al Mariei Grapini, ministrul pentru mediul de afraceri, IMM-uri si Turism.

Doina Pana. Foto: Marius Dumbraveanu // Mediafax
Inainte de restrictia de a sta numai trei luni in chirie la RA-APPS, au primit locuinte de serviciu si mai multi secretari de stat: Gheorghe Hogea (PNL), de la Relatia cu Parlamentul, Ionut Iuga (PNL) de la Ape, Sevil Shhaideh (PSD) si Iulian Matache (PSD) de la Dezvoltare, Patricia Braica (PSD) de la Dialog Social, Valentin Soneriu (PNL), de la ministerul Agriculturii, cel mai instarit dintre demnitarii actualului Guvern, Alin Sorin Mitrica (PSD), de la Ministerul Fondurilor Europene, Maricel Popa (PSD) si Mihai Albulescu (PSD) de la Departamentul pentru Energie si Lacziko Eniko Katalin (UDMR)? de la Departamentul pentru Relatii Interetnice.
Maria Grapini. Foto: Mircea Rosca // Mediafax
Potrivit unei liste centralizate citate de Mediafax, locuinte de serviciu au primit si demnitari sau consilieri din afaca minsiterelor. Este cazul lui Victor Socaciu (secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor), al consilierului prezidential Gabriel Berca, al lui George Gherghisan (presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit), al Mirelei Matichescu, (vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism), al lui Viorel Buda (membru al Consiliului National al Audiovizualului) si al lui Marius Linul (subsecretar de stat la Departamentul de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne).

Victor Socaciu. Foto: Florin Crisan // Mediafax
Cei mai multi dintre noii chiriasi sunt insa tot consilieri, secretare sau directori de cabinet ai demnitarilor, intarind randurile celor care si-au pastrat functiile – deci si locuintele – la schimbarea Guvernului. Printre numele noi se numara cel al lui Victor Aron Mora, om de afaceri, fratele senatorului PNL Akos Daniel Mora si consilierul personal al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, al Mihaelei Camarasan, directorul de cabinet al ministrului de Externe, Titus Corlatean, cel care i-a semnat cererea cu toate ca sotul sau are o locuinta in Bucuresti, dar si al Mihaelei Ciuciureanu, consilier la Ministerul Agriculturii si unul dintre cei mai instariti angajati in Guvern, cu venituri anuale de peste 50.000 de euro din chirii.
Sefa de cabinet a lui Corlatean “e o fata muncitoare”
Mihaela Camarasan este sefa de cabinet a lui Titus Corlatean. Impreuna cu sotul ei, Emil Calin Camarasan, fost consul general al Romaniei la Gyula si actual consilier diplomatic in MAE, ea detine un apartament in Bucuresti, cumparat in 2001. Pentru ca apartamentul apare trecut pe numele sotului, conform declaratiei de avere, Camarasan a putut sa solicite si locuinta de serviciu de la RA-APPS, lucru pe care ministrul de Externe i l-a aprobat.
“Intr-adevar, am semnat acum cateva luni cererea. Nu mai stiu exact cand. Am intrebat si eu despre locuinta in Bucuresti. Mi-a explicat ca e proprietatea sotului, nu proprietate comuna. Conform Codului Civil, nu are locuinta in Bucuresti. Iar din cate am inteles locuinta respectiva este data in folosinta. E o fata muncitoare, lucreaza 14 ore pe zi. Nu am vazut nicio problema in a-i aproba o locunta de serviciu”, este justificarea oferita de ministrul de Externe pentru gandul.
Dupa ce gandul a cerut o explicatie pentru situatia apartamentului din Bucuresti al familiei Camarasan, ambii soti si-au modificat declaratiile de avere, precizand ca acesta este dat in folosinta mamei lui Calin Camarasan.
Consiliera de la Agricultura, relatii de afaceri cu greii din industria carnii
Una dintre cele mai instarite consiliere din intregul aparat guvernamental al Romaniei este Mihaela Maria Ciuciureanu, consiliera secretarului de stat Achim Irimescu, de la Ministerul Agriculturii. Desi detine, impreuna cu sotul ei, Claudiu Ciuciureanu, patru case de locuit, dintre care doua in Ploiesti, una in Florida, SUA, si una in Toronto, Canada, de pe urma carora a obtinut in 2012 venituri din chirii de 21.000 de euro si 41.000 de dolari – peste 50.000 de euro in total, doamna Ciuciureanu locuieste intr-un imobil de stat al RA-APPS, in Bucuresti.
Desi detine o functie in Guvernul Romaniei, consiliera Ciuciureanu si sotul ei au legaturi de afaceri cu jucatori importanti din industria carnii si a vinificatiei, care au interese in domeniul pe care ministerul unde lucreaza doamna Ciuciureanu il gestioneaza si il reglementeaza. Este vorba despre fratii Ion si Emanuel Dobronauteanu, precum si de Catalin Bucura si George Ivanescu, patronii de la Murfatlar.
Cei doi soti Ciuciureanu sunt administratori la Animalex Filipestii de Padure, filiala Cugir, care este un producator de mezeluri si carne. Firma-mama Animalex se ocupa cu cresterea porcinelor, este administrata de Claudiu Ciuciureanu si detinuta de Casco Distribution. La randul ei, Casco Distribution este detinuta de Mircea Corneliu Stanescu si de un offshore din Insulele Virgine Britanice – Hardin Universal Inc.
Offshore-ul este reprezentat in Romania de avocata bucuresteanca Bogdana Rodica Galiceanu, care ii reprezinta si pe fratii Ion si Emanuel Dobronauteanu. Cei doi frati mai detin prin firmele lor marci precum coniacul Unirea sau apa minerala Biborteni. La randul sau, Ivanescu si Bucura au detinut marca de mezeluri Matache Macelaru, preluata de Cristim.
Cei doi frati Dobronauteanu sunt fosti sahisti, iar avocata Galiceanu apare chiar si ca membra in comisia tehnica a Federatiei Romane de Sah. Cei doi frati au afaceri cu Catalin Bucura si cu George Ivanescu -? impreuna detin Vitivinicola Basarabi, care are participatie la Murfatlar. Cei doi sunt cunoscuti in piata pentru metodele neortodoxe de a scapa de datoriile acumulate pe firme – le baga in insolventa si in faliment, fentand astfel datoriile. Asa au procedat afaceristii de la Murfatlar si cu Principal Construct Prahova, firma lui Claudiu Ciuciureanu, in 2005.

Mihaela Ciuciureanu, consiliera secretarului de stat Achim Irimescu // Sursa: Facebook
Istoria Ciuciurenilor: de la guvernul Nastase, prin Canada, la guvernul Ponta
Mihaela si Claudiu Ciuciureanu au o istorie care ii leaga de PSD. Consiliera de la Agricultura a candidat, in 2004, pentru un mandat de deputat in Prahova, din partea PSD, insa a pierdut alegerile. Ciuciureanu ar fi fost consiliera lui Serban Mihailescu, zis si Miky Spaga, in guvernul condus de Adrian Nastase, conform presei de atunci.
Cei doi soti detineau mai multe firme de mezeluri si carne, dar si de constructii. In aprilie 2005, Claudiu Ciuciureanu le-a vandut lui George Ivanescu si Ion Dobronauteanu firma Principal Construct Prahova, o firma de mezeluri din Ploiesti, contra unei sume estimate la 10 milioane de euro, cu tot cu datoriile firmei, care se ridicau cam la tot atat, conform Ziarului Financiar.
Sotii Ciuciureanu au plecat apoi in Canada, la Toronto. Conform cv-ului de pe reteaua de socializare LinkedIn, Mihaela Ciuciureanu apare ca vicepresedinta a unei companii de constructii si imobiliare din Toronto – MGC Homes Inc., detinuta de sotul ei. Tot in Toronto, consiliera de stat a lucrat si ca agent imobiliar, dar a detinut si un centru de infrumusetare.
In prezent, Claudiu Ciuciureanu detine firma LCI Parteneri Traditionali, cu sediul in satul Robesti, Buzau, care vinde mezeluri si carne in Otopeni. El este asociat cu fostul manager, Emil Chiorpec, si cu fostul director economic, Raul Sabau, de la Principal Construct, fosta sa firma lasata pe butuci in bratele patronilor de la Murfatlar.
Subway la Ploiesti, un “deal” marca Ciuciureanu
O afacere a familiei Ciuciureanu, cu iz de anecdota, a avut loc in orasul natal Ploiesti. Cei doi soti, impreuna cu fiul lor Cristian, detin franciza fast-food-ului Subway la Ploiesti, prin firma Fresh Sabro SRL. Acum, restaurantul se afla in mall-ul Ploiesti Shopping City, insa initial planul a fost altul.
In 2012, firma familiei Ciuciureanu a incercat, prin doi consilieri locali din Ploiesti, sa preia intelegerea municipala dintre fostul primar PDL Andrei Volosevici si o firma care detinea terasa La Tramvai, din centrul Ploiestiului. Firma respectiva primise in concesiune terenul de peste 100 de metri patrati, dand in schimb 200 de pachete cu mancare pentru saracii Ploiestiului, in fiecare luna.
Firma Ciuciurenilor a vrut sa preia deal-ul si a plusat, sperand sa ia ochii municipalitatii: au spus ca dau 400 de pachete cu mancare pentru saraci, conform procesului verbal al sedintei Consiliului Local. Afacerea a picat la votul Consiliului Local, cei mai multi consilieri considerand ca este penibil ca municipalitatea sa primeasca pomana pentru un spatiu central, cand ar putea primi o suma de bani consistenta, mai arata procesul verbal din 2012, cand propunerea a fost respinsa.
Propunerea firmei lui Ciuciureanu a fost promovata de doi fosti consilieri: actualul senator PSD de Prahova Augustin Mitu si actualul viceprimar Iulian Teodorescu.
Secundul lui Voicu primeste chirie de la fiul sau
Actualul PNL-ist Gheorghe Hogea a fost sustinut pentru functia de secretar de stat al ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, de catre presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde. Hogea este profesor de matematica si are domiciliul in Caransebes, acolo unde este proprietarul unei case, dar detine, in plus, un apartament in Timisoara si doua case de vacanta. Imobilul din Timisoara este inchiriat clinicii de medicina muncii detinuta de fiul sau, Bogdan Hogea, care le plateste parintilor sai o chirie modica: 7.854 de lei pe an (aproximativ 150 de euro pe luna).

Gheorghe Hogea. Sursa foto: politicalocala.ro
La Bucuresti, unde este mana dreapta a ministrului Mihai Voicu, Gheorghe Hogea sta cu sotia intr-un apartament al RA-APPS, pentru care a”din 20.04.2013 (data la care gandul a solicitat informatii la DRP – n.red.) alocatiile pentru locuinta nu se mai platesc de institutie”.
Fost deputat PDL, parlamentar al partidului si chiar candidat la primaria Caransebes, Hogea a trecut in tabara liberala in primavara anului trecut impreuna cu Valentin Rusu si Sorin Frunzaverde.
Doi consilieri ai ministrului Mihai Voicu se bucura si ei de locuinte de la RA-APPS. Si ei isi platesc, din 22 martie, chiriile pe cont propriu.
Marian Irinei este consilierul ministrului delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Irinei a fost consilier judetean la Dolj, a avut o firma de IT, numita Serv Support, in Craiova, suspendata din 2010. De asemenea, a fost directorul firmei detinuta de nevasta sa Maria Laurentia, Smart Gel, care se ocupa cu vanzarea de produse de patiserie, prajituri si paine, in Craiova si in Filiasi. Conform declaratiei de avere, Irinei detine doua apartamente si o casa de locuit, de pe care incaseaza chirii, insa niciuna in Bucuresti, astfel ca poate beneficia de locuinta de serviciu de la RA-APPS.
Daniel Constantin Petrea este de asemenea consilierul ministrului Mihai Voicu. Conform declaratiei de avere, nu are imobile. In 2012, Petrea a fost acreditat ca observator la alegeri din partea Fundatiei Millenium for Human Rights, condusa de Sorin Daniel Radu, apropiat de PSD si de PC. Radu si-a exprimat sprijinul pentru aceste partide, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la impartialitatea rolului de observator electoral al fundatiei sale.
Secretarii de stat ai lui Dragnea, intre primii pe lista
Printre primii instalati in locul celor pusi pe fuga prin publicarea listei RA-APPS au fost secretarii de stat de la Dezvoltare: Sevil Shhaideh si Iulian Matache.
Sevil Shhaideh a intrat in decembrie in Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, condus de Liviu Dragnea, cu sustinerea liderului PSD Nicusor Constantinescu. Actualul secretar de stat vine de altfel de la Consiliul Judetean Constanta, unde a fost director al Directiei Generale de Proiecte. Sevil Shhaideh a absolvit ASE si are actiuni in compania ROSYR International SRL.

Sevil Shhaideh. Sursa foto: Ministerul Dezvoltarii
Singurul care si-a pastrat locul in Ministerul Dezvoltarii dupa reorganizare, deci si casa de la stat, este Iulian Matache, sustinut de Marian Oprisan. Casa de serviciu a fost un beneficiu pe care si l-a cerut si in 2009, cand a fost prima data secretar de stat, in ministerul lui Vasile Blaga.
Secretarul de stat vine de la Consiliul Judetean Vrancea, condus de liderul PSD, a fost membru CA al SC CUP SA Focsani, compania de utilitati publice, iar in 2010 a luat bani de la Fondul de Mediu pentru cofinantarea unor panouri solare: 6000 de lei, prin programul Casa Verde. Sotia sa este presedintele sectiei penale a Tribunalului Vrancea.

Iulian Matache. Foto: Silviu Matei // Mediafax
Potrivit cheltuielilor centralizate in Ministerul Dezvoltarii, deconturile cheltuielilor cu intretinerea pentru cei doi demnitari aferente lunii iunie au fost de 3,311 de lei.

Sursa foto: document MDRAP
Din Top Forbes la RA-APPS. Valentin Soneriu
Liberalul Valentin Soneriu vine dintr-o familie a carei avere o estimeaza la 24-25 de milioane de euro, bani pe care i-a facut din mezeluri si, mai nou, din imobiliare. A preluat afacerea parintilor in 2004, cand avea 23 de ani, imediat dupa ce si-a luat licenta in Statele Unite. Acum are 31, a intrat in Top Forbes, conduce trei companii si un Mercedes S Class, a urcat in primele 200 de pozitii in topul milionarilor din Romania si nu si-a pus problema cat e salariul de demnitar, la stat. “Nu cred ca va imaginati ca am venit pentru bani”, spunea el, intr-un interviu acordat gandul la scurt timp dupa numire.

Valentin Soneriu. Foto: Octav Ganea// Mediafax
Cu toate acestea, a cerut si a primit si casa de la RA-APPS.? Caci “e legal, nu?”, statea inca in cumpana in ianuarie, in spatamana in care abia intrase in Minister. Atunci era inca ezitant: “Am un plan sa am o casa”. Nu dorea sa cumpere; doar sa inchirieze: “N-am nicio teama nici sa cer o casa, nici sa iau in chirie separat. Nu exclud sa analizez ca as putea sta intr-o casa RA-APPS. Nici nu stiu cum arata casele de la RA-APPS. Foarte mult depinde de imobil. Ca un om cu o putere financiara, intr-adevar as putea sa spun si ca nu vreau casa de la stat, dar cred ca un om cu o putere intelectuala poate sa stea sa analizeze”.
Decidentii din energie, in chirie la stat
In topul celor mai instariti demnitari care au primit casa de la stat se afla si Maricel Popa, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Iasi, numit in februarie secretar de stat la Ministerul Economiei pentru domeniul Energiei. Intre timp, Departamentul pentru Energie a primit personalitate juridica, fiind un minister in toata regula. Maricel popa, care conduce grupul de firme Omega Tehnoton, s-a remarcat, in timp, prin mai multe contracte cu statul. Potrivit propriilor declaratii de interese, contractele semnate din 2003 pana in 2010 cu CNADNR si primarii din judetul Iasi au insumat peste 15 milioane de lei.

Maricel Popa. Foto: Liviu Chirica // Mediafax
Mihai Adrian Albulescu (PSD) a fost primul desemnat ca numarul doi in Ministerul Economiei la nivelul deciziilor legate de energie. Secretarul de stat al ministrului delegat Constantin Nita, PSD-ist si el, a fost numit de Victor Ponta la propunerea lui Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova si al filialei judetene a PSD. Albulescu vine de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, a fost consilier judetean la Prahova, membru in Consiliul de Administratie al Transgaz, in AGA de la Transelectrica si in Consiliul Consultativ al ANRE.
Un alt lider local al PSD ajuns secretar de stat care a cerut casa de serviciu inainte ca restrictiile sa intre in vigoare este Alin Sorin Mitrica. Vicepresedinte al PSD Dolj si secretar executiv al PSD Craiova, Mitrica a fsot numit pe 1 februarie secretar de stat la Ministerul Fondurolor Europene. A ajuns in Guvern de la Consiliul Judetean Dolj unde? afost patru ani administrator public.
Iuga, subventionat de Guvern
a”Ministerul Mediului suporta cheltuielile pentru locuinta de serviciu pentru Ionut Ciprian Iuga, secretar de stat”, se arata in raspunsul oficial primit de gandul de la Rovana Plumb inainte ca Departamentul Ape sa se separe insa oficial de minister..
Proprietar a doua apartamente in Ramnicu Sarat, secretarul de stat de la Ape a castigat anul trecut, numai din avocatura, 88.058 de lei.

Ionut Iuga. Sursa foto: Jurnalul de Buzau
CV-ul politic subtire in tabara liberala nu a contat in nominalizarea pentru functia de secretar de stat a lui Ionut Iuga. New-entry in esalonul al doilea al guvernului, Iuga a fost ales in iunie 2012 consilier local la Ramnicu Sarat pe listele PNL, desi pana cu doua luni inainte avusese carnet de membru PDL. Noul secund al Luciei Varga, avocat de profesie, a demisionat teatral din PDL la inceputul lui arprilie anul trecut, sustinand ca de prea multe ori i s-a cerut sa puna pe primul plan interesul de partid.
Apartamente de serviciu cu acoperire pana la finalul mandatului au primit insa si cativa dintre consilierii ministrului Ana Lucia Varga. Este vorba despre Elena Ignat, Florin Bogdan Bocsea (consilier cu jumatate de norma) si Viorel Traian Lascu.
Elena Ignat este profesor de biologie, evaluaator de manuale si director de scoala generala la Alba-Iulia. A ajuns consilier personal la minister gratie pozitiei in PNL – lider al organizatiei de femei Alba, cu justificarea ca din aceasta pozitie va putea populariza printre elevi sio ONG-uri proiecte de mediu. Initial, partidul i-a cautat un loc de deputat. Candidatura pentru colegiul Sebes-Blaj, a dost insa adjudecata, in interiorul USL, de un PSD-ist – Ovidiu Jidveian. In compensatie, Elena Ignat a fost numita consilier de ministru.
Florin Bogdan Bocsea a ajuns in minister anul acesta, direct de pe bancile facultatii. A dat licenta in Economie la Oradea si si-a facut masteratul la Cluj, la “Babes Bolyai”. Trambulina pentru postul de conilier, deocamdata cu jumatate de norma, dar cu toate privilegiile, inclusiv cel legat de casa RA-APPS, a fost relatia politica de durata a mamei sale, Sorin Bocsea, consilier local la Alesd, in Bihor, cu ministrul Ana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *