Locuintele construite in perioada 1950-1989, cele mai vandute

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Apartamentele construite in perioada 1950-1989 au fost cele mai tranzactionate locuinte, in Bucuresti, in primele trei luni ale anului, in conditiile in care proprietarii acestora au redus preturile cu 40-50% fata de februarie-martie 2008, potrivit firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

„In primele trei luni ale lui 2009, cel mai dinamic segment din piata imobiliara bucuresteana a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950 ? 1989. Lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare, au determinat proprietarii de astfel de apartamente sa acorde reduceri de pana la 40-50% fata de perioada februarie-martie 2008, cand, de altfel, s-a inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util”, se arata intr-un comunicat al firmei de consultanta imobiliara.

Spre exemplu, in cartierele Militari si Drumul Taberei, preturile pe metrul patrat (mp) util au coborat la 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu trei si patru camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu doua camere, respectiv pentru garsoniere. Acestea din urma raman cele mai solicitate, motiv pentru care exista o usoara diferenta de pret.

In aceste conditii, in luna martie, o garsoniera in Drumul Taberei, zona Moghioros, de 34 mp, etaj intermediar, intr-un bloc contruit in 1979 s-a vandut cu 41.000 euro, iar un apartament cu trei camere in Militari, de 71 mp, in bloc construit in 1973, cu 67.000 euro.

„Mai mult ca niciodata, un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie, respectiv inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare”, se precizeaza in comunicat.

Astfel, in Crangasi, unde blocurile sunt construite in mare majoritate dupa 1977, oferta este mai scazuta cantitativ si, ca urmare a existentei unei linii de metrou, preturile sunt cu 5-10% mai mari decat in celelalte cartiere ale sectorului 6.

„Comprimarea preturilor a determinat micsorarea diferentelor de pret intre diferitele tipuri de apartamente. Putem spune asadar ca actualele conditii de piata sunt favorabile proprietarilor care urmaresc sa-si schimbe garsonierele si apartamentele compuse din doua camere cu apartamente avand trei sau patru camere”, sustin consultantii Coldwell din Romania.

In opinia lor, si in urmatoarele luni vor domina tranzactiile pe acest segment de piata, unde este posibil ca preturile sa mai coboare, insa nu la fel de abrupt ca in ultimele luni.

spot_img