Operatorii de telefonie, “cutremurati” de controale: De ce nu s-au putut suna romanii dupa seism?

Romanii au intrat, sambata seara, in panica. Un cutremur de cateva secunde a infiorat o tara ce traieste cu teama unei catastrofe similare celei din “77. Seismologii ne linistesc, insa, spunand ca a fost un cutremur “normal” si fara replici.
Cutremurul de sambata a adus din nou in discutie mai multe probleme. Una dintre acestea este cea a cladirilor cu rism seismic ridicat. Specialistii in constructii si cei din Primaria Capitalei spun ca fondurile pentru lucrarile de consolidare nu sunt folosite. In Bucuresti, doar 14 din cele 300 de imobile aflate in pericol au fost consolidate pana acum.
Din nefericire, chiar asociatiile de locatari sunt cele care intarzie sau blocheaza consolidarea acestor cladiri.
O alta problema majora, aparuta in urma cutremurului, a fost blocarea retelelor de telefonie. Marile companii nu au fost in stare sa faca fata din cauza numarului foarte mare de utilizatori.
Se intampla la cumpana dintre ani
Fenomenul nu este in intregime unul nou. Oamenii se confrunta cu aceasta problema de fiecare data cand pasesc intr-un nou an. De Revelion, transmiterea numeroaselor urari duce la blocarea retelelor pentru cel putin 20 de minute. 20 de minute care, in cazul unui cutremur, se dovedesc a fi mai mult decat necesare.
Panica creata in jurul unui cutremur, fie el si unul lipsit de pagube insemnate, duce la cresterea brusca a numarului de apeluri efectuate in toata tara. Printre telefoanele date in vederea obtinerii unor informatii legate de starea de sanatate a rudelor sau a prietenilor apropiati, se “strecoara” si apelurile de urgenta.
In Iasi, spre exemplu, cutremurul a facut, in mod indirect, zece victime. Cinci dintre acestea au suferit entorse si leziuni in timp ce fugeau de frica pe scarile blocului. Alte cinci, cu varste cuprinse intre 55 si 87 de ani, aveau simptomele unui infarct.
Romtelecom isi spala pacatele
Din nefericire, nu doar retelele de telefonie mobila au fost afectate. Nici liniile de telefonie fixa nu au putut face afluxului de utilizatori.
Cu toate acestea, reprezentantii companiei Romtelecom, spre exemplu, sustin ca reteaua a ramas “pe pozitie”, insa chiar si acestia recunosc ca au existat unele probleme in primele cateva zeci de minute.
“Dupa cutremurul inregistrat ieri (n.r. – sambata), reteaua Romtelecom a ramas functionala. Au existat cateva centrale, in special in Bucuresti, in care s-a inregistrat congestie in primele cateva zeci de minute dupa eveniment, ca urmare a numarului foarte mare de apeluri emise. Drept urmare, in acel interval de timp, o parte a apelurilor rutate prin aceste centrale nu s-au putut finaliza. La nivel national insa, cea mai mare parte a apelurilor initiate prin Romtelecom s-a realizat in conditii bune”, anunta compania, intr-un comunicat citat de Mediafax.
Operatorii, chemati la raport
Problemele inregistrate in randul companiilor de telefonie nu au ramas, insa, fara ecou. Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ca a cerut presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare in Comunicatii (ANCOM) sa controleze, incepand de luni, operatorii de telefonie.
ANCOM a primit, astfel, sarcina sa identifice cauzele care au dus la problemele aparute in urma cutremurului de sambata.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, sambata seara, in jurul orei 20:25, in zona Vrancea. Seismul, care s-a inregistrat la o adancime de 120 de kilometri, a fost resimtit si in zona Capitalei, cu intensitatea de 3 – 4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maxima inregistrata pe seismograma a fost de aproximativ trei minute.