Loteria bonurilor, lovitura de teatru. Ce se intampla daca ANAF descopera sute sau mii de fraude

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Loteria bonurilor fiscale, mult zgomot pentru nimic / FOTO: click.ro

Dupa cum au aratat specialistii fiscali cu mult timp inainte, fraudarea Loteriei bonurilor fiscale nu este o treaba dificila (vezi mecanismul mai jos). Este posibil ca numarul mare de castigatori, care face practic imposibila verificarea la sange din partea ANAF, sa ii tenteze pe unii sa „gaseasca” noi bonuri castigatoare, chiar daca valoarea castigului e mica.

Regulamentul Loteriei Bonurilor Fiscale contine o norma de aplicare mai putin cunoscuta: bonurile cu suspiciune de frauda sunt suspendate de la acordarea castigului, dar banii nu se redistribuie catre ceilalti castigatori, cum s-ar astepta toata lumea, ci se raporteaza eventual pentru urmatoarea extragere.
Practic, daca ANAF-ul descopera sute sau mii de bonuri fasificate din numarul total de 9.150 de cereri de revendicare a premiului de pana acum, suma castigatorilor nu creste nici cu un leu. Norocosii vor incasa tot 100 de lei, chiar daca castigul le-a fost practic furat de cei care au fentat sistemul caselor de marcat.
„Sumele aferente premiilor revendicate a caror plata este suspendata potrivit legii se indisponibilizeaza pana la solutionarea cauzei penale, urmand ca dupa caz sa fie platite castigatorului sau sa fie raportate pentru urmatoarea extragere a Loteriei bonurilor fiscale”, se spune in Regulamentul extragerilor.
Jurnalistul Moise Guran a observat ca cei de la Finante nu stiu acum ce sa faca cu 9.000 de bonuri fiscale ce ar trebui validate prin confruntarea memoriei fiscale a fiecareia dintre, probabil, tot cam atatea case de marcat ce au eliberat in data de 7 februarie un bon in valoare de 6 lei.
„In alta ordine de idei, si daca se va face o verificare prin sondaj, mai mult de cateva sute de controale Fiscul nu va putea face intr-o singura luna, ceea ce inseamna ca riscul de a fi prins, in cazul in care falsifici un bon, scade spre 10%” spune Guran, care deduce de aici si tentatia unora de a incasa macar 1oo RON mocca de la ANAF..

Specialistii au atentionat cu multa vreme ininte de prima extragere ca e usor sa falsifici un bon fara corespondent intr-o casa reala de marcat: „Daca ai un magazin de covrigi (sau lucrezi la un astfel de magazin) iti este foarte usor sa te uiti pe rola casei de marcat care ramane in contabilitate si sa vezi ce bonuri de 6 lei ai emis in ziua respectiva. Iei o alta casa de marcat si reproduci identic bonurile respective (legand casa de marcat la un calculator este foarte simplu). Respectivele bonuri le dai unor persoane pt a le depune la finante”, spune un …

spot_img