Macedonenii aleg duminica un nou presedinte si un nou Parlament

Macedonenii au inceput sa voteze duminica pentru alegerea membrilor unui nou Parlament si a unui nou presedinte, un scrutin in care conservatorii sunt bine plasati sa-si consolideze puterea in aceasta tara din Balcani care incearca sa se apropie de Uniunea Europeana.
Partidul conservator VMRO-DPMNE al premierului in exercitiu Nikola Gruevski a convocat alegeri legislative anticipate cu un an inainte de scrutinul prevazut in iunie 2015, dupa o disputa cu Uniunea Democratica a Albanezilor (DUI), aliatul sau guvernamental, asupra desemnarii unui candidat comun in alegerile prezidentiale.
Insa analistul Aleksandar Damovski apreciaza ca este vorba despre o manevra menita sa le consolideze puterea.
In pofida unei economii fragile, conservatorii se bucura de increderea electoratului. Ei sunt creditati cu aproape 28% din intentiile de vot, potrivit ultimelor sondaje – in timp ce socialistii din cadrul SDSM (opozitie) sunt cotati cu 15% – si vizeaza sa obtina majoritatea de 62 din cele 123 de mandate in Parlament.
In paralel, seful in exercitiu al statului, conservatorul Gjorge Ivanov, si candidatul opozitiei, Stevo Pendarovski, se vor infrunta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale – o functie mai degraba protocolara -, Ivanov inregistrand un avans solid dupa primul tur, pe 13 aprilie.
“Situatia se inrautateste. Avem nevoie de o schimbare”, a declarat, dupa ce a votat, Zana Teneva, in varsta de 43 de ani.
“Cred ca VMRO-DPMNE va castiga. Gruevski este un politician foarte serios”, a declarat Lidija Sineva, in varsta de 29 de ani.
Sectiile de votare s-au deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei) si vor fi inchise la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei). Primele rezultate urmeaza sa fie cunoscute in noaptea de duminica spre luni.
Economia s-a aflat in centrul campaniei electorale, in cursul careia VMRO-DPMNE s-a angajat sa imbunatateasca situatia si sa continue reforme intr-o tara in care somajul atinge peste 28% dintre cei aproximativ doua milioane de locuitori.
Macedonia a inregistrat o diminuare cu 0,4% a PIB-ului in 2012, insa acesta a crecut cu 3,1% in 2013, cu ajutorul sectorului constructiilor si exporturilor. Autoritatile mizeaza pe o crestere de 3% in 2014.
– Disputa cu Atena blocheaza apropierea de UE si NATO
Negocierile in disputa cu Grecia asupra numelui fostei republici iugoslave, independenta din 1991 si candidata la aderarea la UE din 2005, desi absente in campania electorala, raman principalul obstacol in calea catre integrarea in Uniune si NATO.
“Dati-ne un nou mandat pentru a actiona impreuna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *