Macovei: Modificarea Legii ANI ingreuneaza aderarea la Schengen.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei sustine ca o eventuala modificare a Legii ANI s-ar reflecta “foarte prost” in raportul CE privind MCV si ar avea efecte asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengen, transmite Mediafax.
Fostul ministru al Justitiei a explicat la RFI de ce sunt in incompatibilitate, in opinia sa, alesii locali care se afla in acelasi timp in conducerea unor regii: “Sa luam exemplul unui primar sau presedinte de Consiliu Judetean. El este ales full-time de oameni sa conduca Primaria sau Consiliul Judetean, deci o slujba permanenta. In acelasi timp, el este membru in AGA sau in Consiliul de Administratie al unei companii, cu care Primaria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termica, gaz, companie de electricitate, companie de apa-canal. Noi nu vom sti ale cui interese le reprezinta primarul: ale cetatenilor, care, evident, vor preturi mai mici la apa, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cat mai mare, ca atare si un pret mai mare”.
“O alta mare problema dureroasa este ca exista societati comerciale, firme, care lucreaza pentru aceste companii si regii autonome, de exemplu produc tevi sau multe alte piese de care ele au nevoie si care sunt conduse de oameni din partid si banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide”, spune Monica Macovei.
Monica Macovei declara ca “premierul iarasi se baga unde nu e treaba lui si intervine iarasi in justitie”, in contextul Legii ANI.
Citeste si?Cati alesi risca sa-si piarda mandatul? Seful ANI infirma cifrele USL
“Eu retin ca a afirmat ceva de genul “Nu putem declara incompatibili atatia primari, trebuie sa gasim o solutie”. In opinia mea, asta este o interventie, pentru ca nu e rolul lui sa declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupa de incompatibilitati, se ocupa ANI si instantele de judecata, acolo unde oamenii au contestat si exista procese pe rol”, spune ea.
Fostul ministru al Justitiei considera ca nu Legea ANI trebuie modificata, ci alesii locali trebuie sa se adapteze legislatiei: “Daca sunt atat de multi primari, inteleg peste o suta, in aceasta situatie, solutia intr-un stat de drept, adica unde se respecta legea, este ca toti primarii si premierul sa-si adapteze comportamentul la lege, nu sa modifice legea, ca sa continue ei un comportament absolut pagubos pentru oameni. Asta este ideea, nu sa gasim solutii sa salvam primarii, ci sa gasim solutii ca acesti primari sa nu mai fie incompatibili, adica sa le spunem clar: plecati din Consiliile de Administratie ale acestor companii. Deci, nu trebuie modificata aceasta lege”.
Intrebata cum s-ar reflecta o eventuala modificare a Legii ANI in acest sens in raportul MCV, Monica Macovei a raspuns: “Foarte prost, pentru ca o mare problema a CE cu Romania in relatia cu MCV este lipsa vointei politice pentru masurile anticoruptie. Aici intra si aceste incompatibilitati (…). Se va reflecta prost si, evident, va avea efecte asupra intrarii in Schengen si in general a pozitiei Romaniei, care e privita tot mai prost si cu tot mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *