MAE l-a CONVOCAT pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti

Ministerul Afacerilor Externe (MAE)?roman l-a convocat miercuri pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, pentru a transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile, precum: anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania.?
Astfel, lui Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, i s-a comunicat pozitia Romaniei si cu privire la urmatoarele subiecte:?declaratiile “inacceptabile” formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa Premierului roman, Victor Ponta si?vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, Comisar al Primului ministru la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015).
Citeste si:?Ministrul ungar de Externe, un nou atac la politicienii romani
In cadrul discutiilor, secretarul de stat al MAE i-a transmis ambasadorului ungar ingrijorarea ca Ungaria incearca sa atraga Romania intr-o disputa “artificiala”, ca sa substituie problemele pe care oficialii ungari le au de gestionat cu privire la criza imigrantilor.?
“Secretarul de stat roman a transmis in mod clar mesajul ca partea romana nu doreste ca accentul discutiilor sa continue sa fie plasat pe o escaladare a declaratiilor publice, in detrimentul cooperarii si identificarii unor solutii pertinente, in spirit european, la provocarile comune actuale”, se arata in comunicatul MAE.?
Citeste si:?Aurescu, raspuns dur autoritatilor maghiare: Ungaria continua acel limbaj INACCEPTABIL
De asemenea, secretarul de stat roman a?reiterat pozitia MAE privind??ridicarea unui gard la granita dintre doua state membre UE, care nu este un gest corect din punct de vedere politic si este contrar spiritului european.
“Aceasta pozitie a fost comunicata de partea romana la momentul la care a fost informata de catre partea ungara, cu putin timp inainte ca subiectul sa fie facut public. A aratat ca, in calitate de parteneri strategici, partea romana ar fi apreciat o analiza comuna prealabila pentru evaluarea impactului si a necesitatii unui astfel de proiect, in vederea unor eventuale masuri agreate bilateral. Atitudinea partii ungare a surprins autoritatile romane, in conditiile in care cooperarea dintre cele doua state pe dimensiunea transfrontaliera, politieneasca, a fost una constant buna si, in consecinta, ar fi trebuit sa permita o analiza comuna. In plus, a mentionat ca, din perspectiva partii romane, la acest moment nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare, in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect”, se precizeaza in comunicatul citat.?
De asemenea, MAE a subliniat ca se asteapta din partea Ungariei sa isi asume angajamentul luat ca parte al UE.?Altfel, se arata in comunicatul MAE,?relatia bilaterala dintre cele doua state, de Parteneriat Strategic, nu va putea fi construita in mod real, pe baze de incredere reciproca si intr-un spirit de cooperare pragmatica.
Totodata, referitor la declaratiile ministrului de Externe ungar la adresa lui Victor Ponta, secretarul de stat a transmis ca “este inacceptabil ca un ministru al afacerilor externe dintr-un stat european sa lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme si situatii care tin de politica interna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *