MAE: Aderarea Romaniei la Schengen si romii, subiecte ce ar trebui evitate in campania din …

Aderarea Romaniei la Schengen si incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate in campania electorala din Franta, a precizat, joi, Ministerul de Externe, dupa o serie de declaratii ale oficialilor francezi, transmite Mediafax.
“Contrar celor aparute in mass-media franceze, subliniem faptul ca incluziunea sociala a romilor nu are legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Consideram preferabila evitarea abordarii acestor subiecte in context electoral”, a precizat MAE roman, in replica la declaratiile mai multor oficiali francezi, potrivit carora Romania nu este pregatita sa devina membru al acestei zone, iar romii proveniti din tara noastra nu doresc sa se integreze.
Ministerul roman de Externe reitereaza faptul ca relatia bilaterala dintre Romania si Franta are “un potential amplu”. “Intre cele doua tari a fost incheiat un Parteneriat Strategic, recent actualizat si relansat, prin Foaia de Parcurs semnata in februarie 2013. Acest fapt ilustreaza o dinamica pozitiva, care isi propune tocmai valorificarea cat mai buna a potentialului de cooperare existent intre Romania si Franta”, precizeaza sursa citata.
MAE reaminteste ca, in cursul acestui an, calendarul contactelor politice la nivel inalt a fost unul “extrem de variat”, iar oficialii francezi si-au exprimat sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen. “Ministrul afacerilor externe a salutat pozitia si declaratiile referitoare la cooperarea bilaterala dintre Romania si Franta, precum si la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, exprimate cu ocazia vizitei la Bucuresti a prim-ministrului francez, Jean-Marc Ayrault. Astfel, premierul francez a exprimat satisfactie fata de nivelul actual al cooperarii bilaterale, reflectat in Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic si a transmis sprijinul pentru solutia aderarii tarii noastre la spatiul Schengen in doua etape”, subliniaza Ministerul de Externe, exprimandu-si speranta ca “parametrii solutiei convenite privind aderarea dublu-etapizata, reconfirmate cu premierul Ayrault, raman, in continuare, valabili”.?Referitor la problema minoritatii roma, MAE mentioneaza dialogul autoritatilor romane cu partenerii francezi cu privire la problematica insertiei sociale a cetatenilor de etnie roma. In plus, structurile specializate competente din cele doua state coopereaza “sustinut in combaterea aspectelor de infractionalitate, atunci cand ele se manifesta”. Pe de alta parte, MAE respinge generalizarile care induc “ideea de infractionalitate la adresa cetatenilor romani in ansamblu, indiferent de etnia lor”.
Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a indeplinit conditiile de aderare, “fapt confirmat de toate statele membre ale UE in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne si Justitie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizarii procesului de evaluare Schengen a gradului de pregatire a Romaniei (si a Bulgariei) in vederea punerii in aplicare a tuturor dispozitiilor acquis-ului Schengen”. Autoritatile de la Bucuresti se asteapta ca Franta, partener traditional si strategic al Romaniei, “sa actioneze atat in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *