Mancam rosii iradiate, cu celuloza si hormoni de crestere

Mancam rosii iradiate, cu celuloza si hormoni de crestere

Multe dintre legumele si fructele care se gasesc in magazine si chiar in pietele agroalimentare au un gust mai degraba neplacut, chiar daca exceleaza la capitolul impresie artistica. Paradoxal este faptul ca nu doar marfa din import are acest pacat, ci si cea vanduta de producatorii autohtoni. Am incercat sa aflam de ce, de pilda, rosia, poate cea mai populara leguma romaneasca, are in multe cazuri un gust lemnos, este tare si verde pe dinauntru. Specialistii pe care i-am consultat ne-au explicat ca multe rosii ? in special cele importate ? sunt pline de celuloza, hormoni sau substante chimice si au fost expuse la iradiatii. De asemenea, am aflat ca pana si taranii din marile bazine legumicole din Romania cumpara seminte din import, care asigura o productie superioara, de multe ori insa in dauna gustului si calitatilor nutritive.

In plus, agricultorii romani utilizeaza de multe ori “dupa ureche” ingrasamintele chimice, existand astfel pericolul ca legumele sa fie cancerigene. “Din pacate, sistemul de consultanta agricola nu functioneaza la parametri normali, mai ales intr-o agricultura faramitata. Micii producatori folosesc haotic pesticidele”, ne-a spus Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale “Prodcom” Legume-Fructe. Impotriva acestor pericole consumatorul roman este practic descoperit. Asta desi ca teorie avem legi care ar trebui sa-l protejeze.

? Legumele si fructele de pe piata romaneasca provin in cea mai mare parte din import sau sunt obtinute din seminte aduse din alte tari.

? O mare parte din rosiile straine sunt aratoase, dar cu un gust care lasa de dorit. Specialistii spun ca aceste legume sunt pline de celuloza, hormoni sau substante chimice si au fost expuse la iradiatii.

? Taranii din marile bazine legumicole ale tarii recunosc faptul ca nici produsele lor nu mai au gustul de altadata. Cu toate acestea, cei mai multi dintre ei cumpara seminte din import care le garanteaza insa o productie superioara.

Parerea generala este ca, in general, legumele si fructele pe care le cumparam din supermarketuri sau din pietele agroalimentare sunt din ce in ce mai proaste la gust, desi au un aspect foarte atragator. In primul rand, trebuie spus ca o mare parte din acestea provin din import. “Piata romaneasca de legume si fructe ajunge la un consum de 700 de milioane de euro pe an. Dar numai 15% din totalul fructelor vandute la noi sunt autohtone, in timp ce restul sunt din import. Legumele romanesti sunt dominante numai pe timpul verii, cu o pondere de 60% din vanzari”, ne-a spus Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale “Prodcom” Legume-Fructe.

Cele mai multe importuri sunt din Turcia, Olanda si Israel. Intrebarea care se pune este de ce aceste produse au un gust atat de “neprietenos”. Raspunsul l-am aflat de la expertii din Statiunea de Cercetare Legumicola de la Buzau, o unitate considerata strategica, pentru ca aici sunt create soiuri de legume adaptate la schimbarile climatice. sefa sectorului Cercetare, Florica Gheorghe, ne-a explicat, de pilda, care este “secretul” gustului acelor rosii care la exterior au culoarea rosie, dar in interior sunt verzi, n-au gust si nu sunt zemoase.

Specialistul ne-a spus ca multi din producatori folosesc celuloza, substanta care s-ar face vinovata de toate “calitatile” enumerate mai devreme.
“Se umbla la structura genetica a soiului, pentru a obtine produse cu o rezistenta mai mare. Legumele astfel obtinute pot fi transportate dintr-o tara in alta fara a se altera. Folosita si in industria hartiei, celuloza da legumelor aceasta ?fermitate?. Unii spun ca din cauza acestei substante rosia capata un gust ?lemnos?. Nu intamplator”, explica Florica Gheorghe.

Nu trebuie uitata metoda ? foarte raspandita in lume ? a ionizarii alimentelor care, astfel tratate, pot sa stea mai mult timp in rafturile magazinelor. Tratamentul cu raze Gama sau X e practicat de 80 de ani in lumea intreaga. Fructele si legumele sunt in acest fel “eliberate” de microorganismele care se dezvolta in interiorul roadelor pamantului.

Daca asa stau lucrurile in ceea ce priveste legumele din import, am vrut sa vedem care este situatia produselor autohtone. Nici legumele pe care le vand multi tarani in piata nu sunt departe de cele straine. Asta chiar daca taranii pun pe taraba un carton pe care scrie, de pilda, “rosii romanesti” sau “castraveti de Teleorman” ori “vinete de Dambovita”.

Cumparatorul nu stie cum sa faca diferenta intre legumele naturale si cele “artificiale”. Iata cateva sfaturi pe care ni le-a dat Florica Gheorghe (foto) de la Statiunea de Cercetare din Buzau. Rosia adevarata nu trebuie sa fie ca piatra sau sa aiba coaja tare. Uitati-va la cotor, sa nu fie dur. Culoarea sa fie de un rosu deschis, nu spre maroniu. La taiere, produsul trebuie sa fie zemos. Gustul natural e dulce-acrisor. Expertii insista asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba tomatele pe care le mancam, pentru ca rosia este considerata regina legumelor de vara. Ea are un aport foarte mare la sporirea rezistentei organismului. Contine acid folic, calciu, potasiu si vitamina C. Mai exista si o substanta antioxidanta, numita lycopen, care are un rol semnificativ in prevenirea cancerului, mai ales a celui de prostata. Puteti beneficia de toate aceste elemente nutritive numai daca aveti in farfurie un produs care si-a luat de la pamant si de la soare toata zestrea de calitati. Daca leguma n-a fost lasata sa se coaca, ci a fost grabita sa se inroseasca cu ajutorul chimicalelor, doar pentru “impresia artistica”, atunci sa stiti ca mancati apa de ploaie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *