Mancam sanatos ca sa ne imbolnavim de Alzheimer.
Ce legatura exista intre boala Alzheimer si pesticide? Oamenii de stiinta au descoperit ca DDE, una din componentele active ale insecticidului DDT, interzis in SUA de ani buni, a fost gasita intr-o cantitate de patru ori mai mare in sangele persoanelor care sufereau de Alzheimer decat in cel al celor sanatoase. Cercetatorii americani au studiat 86 de pacienti de peste 60 de ani, bolnavi de Alzheimer, si 79 de persoane sanatoase.
Citeste si: Educatie alimentara in scoli: Guvernul aloca un milion de euro pentru pliante cu legume si fructe
De aceea, unul dintre autorii studiului, Allan Levey, director al Centrului de cercetari asupra bolii Alzheimer de la Universitatea Emory (Georgia, sud-est), citat de BBC, a concluzionat: “Este una dintre primele cercetari care identifica un risc de mediu semnificativ pentru boala Alzheimer”. Acesta a aratat ca efectele insecticidului DDT sunt mai mari decat predispozitia genetica pentru aceasta boala, lucru demonstrat prin faptul ca pacientii care au participat la studiu si care aveau aceasta mutatie, precum si concentratii ridicate de DDE in sange, prezentau simptome mai pronuntate de Alzheimer.
Legumele si fructele, pline de pesticide
Oamenii de stiinta au facut legatura intre DDE si formarea placilor de beta amiloide. Cercetatorii au descoperit un potential mecanism prin care DDE actioneaza asupra celulelor cerebrale, provocand degenerescenta.Acestia au supus, in laborator, culturi de celule neuronale la concentratii ridicate de DDE, constatand cresterea evidenta a unei substante cheie pentru formarea proteinelor beta-amiloide, care formeaza placi in creier, caracteristice bolii Alzheimer.
Cu toate ca nivelurile de DDT si DDE au scazut considerabil in ultimii 30 de ani, pesticidul este inca detectabil in 75% – 85% din …