Marele scriitor rus Aleksandr Soljenitin a incetat din viata

Marele scriitor rus Aleksandr Soljenitin a incetat din viata

Scriitorul rus Aleksandr Soljenitin, in varsta de 89 de ani, o figura importanta a disidentei in URSS si autor al numeroase romane monumentale despre lagarele sovietice, cum ar fi Arhipelagul Gulagului, a decedat in noaptea de duminica spre luni, la domiciliul sau din Moscova.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, Aleksandr Soljenitin a decedat “ca urmare a unei insuficiente cardiace acute” duminica, la ora locala 23.45 (24.45 ora Romaniei), a declarat fiul sau Stepan, citat de agentia Itar-Tass.

Scriitorul, bolnav de mai multi ani, nu aparea decat rar in public. Imaginile televizate il infatiseaza in timpul primirii de oaspeti la casa sa din Troite-Likovo, la nord-est de Moscova, in scaun rulant.

Soljenitin a dezvaluit lumii realitatea din sistemul concentrationar sovietic in lucarile sale “O zi din viata lui Ivan Denisovici”, “Primul cerc” si “Arhipelagul Gulag”.

“La sfarsitul vietii mele, pot spera ca materialul istoric (…) pe care l-am colectat va intra in constiintele si memoria compatriotilor mei”, declara el in 2007, dupa ce presedintele Vladimir Putin i-a acordat prestigiosul Premiu de Stat rus.

Noul presedinte rus, Dmitri Medvedev, a exprimat condoleante familiei scriitorului, a anuntat purtatoarea sa de cuvant, Natalia Timakova.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a adus, luni, un omagiu lui Aleksandr Soljenitin, “una din cele mai mari constiinte ale Rusiei din secolul XX”.

“Intransigenta sa, idealul sau si viata sa lunga si framantata fac din Aleksandr Soljenitin o figura fabuloasa, mostenitoare a lui Dostoievski. El apartine panteonului literaturii mondiale. Aduc un omagiu memoriei sale”, a scris Sarkozy.

Nascut la 11 decembrie 1918, la Kislovodsk, localitate din Caucaz, Soljenitin adera al idealurile revolutionare ale regimului care se nastea in acei ani si studiaza matematica.

Atrilerist in timpul celui de-al doilea razboi mondial, el este arestat in 1945 si condamnat la opt ani de inchisoare pentru ca a criticat competentele de comandant militar ale lui Stalin intr-o scrisoare trimisa unui prieten.

Eliberat in 1953, el publica in 1962 povestea unui detinut din Gulagul sovietic, “O zi din viata lui Ivan Denisovici”, dupa ce a primit aprobarea noului lider de la Moscova, Nikita Hrusciov.

Alte lucrari ale lui Soljenitin, “Pavilionul Cancerosilor” si “Primul Cerc” sunt tiparite clandestin iar in strainatate cunoaste un mare succes.

A primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1970, dar in 1974 autoritatile de la Moscova i-au retras cetatenia rusa, expulzandu-l din URSS. El a locuit apoi in Germania, Elvetia si Statele Unite, inainte de a reveni in Rusia in 1994 dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Dupa intoarcerea in tara natala, el a criticat Occidentul si evolutia Rusiei post-sovietice, facand apel la reintoarcerea la valorile morale traditionale.

El a apreciat insa rolul lui Vladimir Putin, presedinte in perioada 2000-2008, devenit premier intre timp, un partizan al restabilirii puterii si mandriei Rusiei, in pofida trecutului sau de ofiter KGB.

“Putin a primit drept mostenire o tara jefuita si ingenuncheata, cu o majoritate a populatiei demoralizata si in mizerie. Iar el a inceput reconstructia sa (…) pas cu pas, incet. Aceste eforturi nu au fost remarcate si apreciate imediat”, a precizat Soljenitin intr-un album publicat in aprilie si dedicat presedintelui.

In 2006, Soljenitin a acuzat NATO ca pregateste “incercuirea totala a Rusiei si pierderea suveranitatii sale”.

Putin, care l-a vizitat la 12 iunie 2007 pentru a-i conferi Premiul de Stat, l-a elogiat atunci pe cel care si-a “dedicat viata patriei”.

“Milioane de oameni din lume asociaza numele si operele lui Aleksandr Isaevici Soljenitin cu soarta Rusiei insasi”, a declarat atunci Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *