Medvedev: Economia Rusiei risca sa cada in prapastie, in lipsa reformelor.

Economia Rusiei merge prost, se afla la o rascruce de drumuri si trebuie sa isi asume riscuri pentru a nu cadea intr-o prapastie, a avertizat vineri premierul rus Dmitri Medvedev, transmite Mediafax.
Medvedev a descris o imagine sumbra a situatiei economice din Rusia, intr-un articol publicat in cotidianul Vedomosti si apoi intr-un discurs sustinut la o intalnire cu oameni de afaceri in orasul Soci de la Marea Neagra, relateaza AFP.
“Conditiile externe defavorabile ne afacteaza in prezent economia, ca si o serie de probleme nerezolvate”, a scris Medvedev, subliniind ca prognoza de crestere este relativ pesimista.
El a aratat ca cresterea PIB din acest an nu va depasi 2%, fiind inferioara avansului mondial pentru prima oara dupa 2009.
Premierul a explicat ca nu mai este rentabil sa produci in uzine invechite si nici sa investesti in noi proiecte de anvergura, din cauza unor obstacole cum ar fim preturile mari din constructii.
De fapt, cresterea productiei nu este sustinuta decat de proiectele publice, acordarea de subventii si majorarea salariilor functionarilor publici, ceea ce este posibil in prezent datorita pretului mare al petrolului.
“Situatia s-ar putea schimba si din acest motiv este extrem de importat de identificat surse de crestere economica in afara sectorului public”, a subliniat Medvedev.
Rusia se afla in acest context la o raspantie, poate avansa cu rate de crestere apropiate de zero sau sa faca un pas mare inainte, a spus seful guvernului.
“A doua cale nu este lipsita de riscuri, dar alegerea primului scenariu, cu iluzia ca se poate conserva ceea ce s-a realizat, este si mai periculos. Este calea directa catre pierderi, drumul catre prapastie”, a avertizat Medvedev.
Premierul a facut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *