Iurie Leanca: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei.

Republica Moldova ar putea accepta un compromis “rezonabil” referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populatiei din regiune un anumit grad de autoguvernare, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leanca, in cadrul Adunarii Generale a ONU, la New York, relateaza PRO TV Chisinau, conform Mediafax.
“Viziunea Guvernului Republicii Moldova privind solutia finala a conflictului (transnistrean) este lipsita de ambiguitate. In primul rand, o solutie cuprinzatoare si viabila trebuie sa se bazeze pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii”, a declarat Leanca, citat intr-un comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.
Leanca a subliniat ca reintegrarea statului este o prioritate strategica a Executivului. El a afirmat ca Chisinaul este “deschis unui compromis rezonabil referitor la un statut special al regiunii (transnistrene) in cadrul Republicii Moldova, fapt ce ar oferi populatiei din stanga Nistrului un nivel confortabil si garantat de autoguvernare in diferite domenii ale vietii publice”.
Premierul moldovean a mentionat ca unul dintre obstacolele in calea solutionarii acestui conflict este arsenalul militar strain care inca se afla pe teritoriul tarii. El a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitiva a fortelor militare ruse din Transnistria, in conformitate cu angajamentele internationale.
“Trebuie sa existe un spatiu constitutional, economic si de aparare unic in interiorul frontierelor recunoscute la nivel international ale Republicii Moldova”, a declarat Leanca.
Totodata, in opinia lui, Republica Moldova trebuie sa fie “un stat functional, care continua sa avanseze in directia europeana si ofera populatiei de pe ambele maluri (ale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *