Micile muzee ale colectionarilor Parlamentului. Senator PNL: “Toata invidia mea pentru gusturile domnului Valcov”

de Sorina Ionasc Publicat la: 28.03.2015 15:00 Ultima actualizare: 28.03.2015 15:03

Auguste Renoir, Pablo Picasso, Andy Warhol si Nicolae Tonitza, acestea sunt preferintele fostului ministru al Finantelor, in materie de arta, reiesite dupa ce procurorii DNA au descoperit peste 100 de tablouri. Un alt senator prefera picturile realizate de Nicolae Vermont, Stefan Luchian, Francisc Sirato, Georgeta Grabovschi si chiar Zamfir Dumitrescu, fost deputat si el. Tot opere autohtone prefera si un alt fost ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, care a declarat ca detine picturi realizate de Vasile Craita Mandra si Ilie Boca. Un alt senator prefera pictorii clujeni, asa ca a reusit sa stranga 80 de tablouri ai artistilor autohtoni, pe care nu le tine sub saltea, ci expuse. “Toata invidia mea pentru gusturile domnului Valcov”, recunoaste senatorul PNL Marius Nicoara. In total, 70 de parlamentari detin tablouri si obiecte de arta, adica 12,5% din cei 562 de deputati si senatori. Gandul a facut radiografia micilor averi artistice in cazul lor. Vezi in articolul de mai jos cine sunt “artistii” Parlamentului si ce sustin ca au in visteria artistica.

Cazul fostului ministru al Finantelor, Darius Valcov, a scos la iveala cat de pasionati de arta pot fi unii alesi. Procurorii anticoruptie au descoperit nu mai putin de 101 tablouri care i-ar apartine lui Valcov, achizitionate prin interpusi. Surse citate de Mediafax au declarat ca fostul ministru, actual senator, dorea sa-si deschida o galerie de arta. Problema apare si cand ne uitam in declaratia de avere a lui Valcov. In aceasta, senatorul sustinea ca are bijuterii si obiecte de arta in valoare de 62.000 lei (14.000 de euro), adica mult sub valoarea celor peste 100 de tablouri descoperite de procurori.
Gandul a analizat toate declaratiile de avere ale senatorilor si deputatilor si a descoperit ca 70 dintre cei 562 de alesi au declarat, si ei, tablouri si obiecte de arta. Un singur parlamentar a declarat chiar si un lingou de aur: Ana Birchall.

De departe, deputatul PSD Sebastian Ghita, apropiat al lui Victor Ponta, are cea mai valoroasa colectie de arta. Nu stim ce contine ea, avand in vedere ca nu sunt declarate concret obiectele, insa Ghita si-a evaluat-o la, nici mai mult, nici mai putin, 13 milioane de euro.
VEZI CARE SUNT DEPUTATII IUBITORI DE ARTĂ

Desi valorile declarate de alesi par destul de mici, raportat la preturile operelor consacrate, descoperite la Valcov, sunt parlamentari care au declarat un numar mare de tablouri.
“Toata invidia mea pentru gusturile domnului Valcov”
De exemplu, senatorul PNL Marius Nicoara sustine ca are 80 de tablouri, cumparate si mostenite. In cei peste 22.000 de euro declarati la acest capitol intra “peisaje, compozitii si icoane”. “Sunt un iubitor de arta, am mostenit asta de la mama”, recunoaste senatorul.
Concret, mica avere artistica a senatorului se bazeaza pe tablouri a unor pictori clujeni, printre care si Florin Tonea, Ioan Sima, Teodor Harsia,?Ovidiu Avram si Istvan Kancsura. Comparativ cu Renoir si Picasso, cele pe care DNA le-a descoperit la Darius Valcov, aproape nesemnificativ.
“Sunt foarte departe de a avea vreo asemanare cu domnul Valcov, mi-ar fi placut sa am astfel de tablouri cum are domnul Valcov, daca sunt adevarate. Toata invidia mea pentru gusturile sale. Din pacate, eu am doar pictori clujeni mai consacrati sau mai putin conscrati”, a spus Nicoara, contactat de gandul.
Si-ar fi dorit, in schimb, si un tablou semnat de Nicolae Maniu, cel mai scump pictor roman. “Imi pare rau ca nu am avut inspiratia sa-mi cumpar, cand era mai accesibil la pret, un Maniu. Acum nu mai sunt dispus sa dau pentru ca criza financiara ne-a afectat destul de temeinic”, a explicat senatorul.
Cele 80 de tablouri declarate au fost fie mostenite de la mama sa, fie cumparate direct de la pictori. Ca atare, nu-i este teama de o eventuala verificare a procurorilor anticoruptie. “Poate sa vina DNA sa ma verifice, nu mi-e frica deloc. Sunt obtinute prin mostenire de la mama, cumparate chiar de la pictori…Cred ca cel mai scump tablou pe care il am costa 1.000 si un pic de euro”, a mai spus Nicoara.
Intrebarea pertinenta a fost unde tine cele 80 de tablouri. “Expuse sau la saltea?”, intrebam noi, curiosi. “Expuse pe pereti, in casa mea si in casa copilului”, a afirmat liberalul, usor amuzat.
Si senatorul liberal Nicolae Vlad Popa sustine ca are 60 de tablouri, 15 icoane, toate in valoare de aproximativ 20.000 de euro.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, are sase tablouri “in ulei, tempera si tus”, in valoare de 10.000 de euro, plus “altele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *