Microbii, pe lista suspectilor in cazul celei mai mari extinctii din istorie

Acum 252 de milioane de ani au disparut peste 90% dintre speciile existente pe Pamant, aceasta fiind si cea mai mare dintre cele cinci extinctii din istorie. Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) cred ca niste microbi care produc metan sunt de “vina” pentru disparitia aproape totala a vietii de pe planeta noastra, potrivit Phys.org.
Nu este prima data cand savantii de la MIT isi fac cunoscute teoriile, dar, intr-o lucrare prezentata recent, oamenii de stiinta aduc noi dovezi care sa le confirme ipotezele, contrare parerilor generale despre acest subiect. Daca anterior vulcanii aveau rolul principal in teoriile clasice care incercau sa explice ce s-a intamplat acum 252 de milioane de ani, in varianta celor de la MIT, eruptiile vulcanice capata mai mult un rol secundar. In prim plan intra bacteriile Methanosarcina care, prin inmultire exploziva, ar fi cauzat dezastrul ecologic in urma caruia a murit majoritatea vietuitoarelor de pe Terra.
?
Oamenii de stiinta au dovezi care arata ca, la acea vreme, bacteriile Methanosarcina au avut conditiile necesare pentru a produce o cantitate foarte mare de metan. Mai intai, probele geologice demonstreaza cresterea cantitatii de dioxid de carbon in oceane. Bacteriile de care vorbim transforma carbonul in metan, dar au nevoie si de nichel pentru a prolifera. Ori oamenii de stiinta au aratat ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *