Mii de diabetici nu fac tratament

In prezent, in judetul Constanta avem aproape de 30.000 de diabetici si daca s-ar adresa Centrului de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism si persoanele care stiu ca au diabet si nu vin, am avea undeva in jur de 45.000 de diabetici inregistrati.
Problema este ca de cei 30.000 de bolnavi se ocupa doar sase medici si un pediatru, asta in conditiile in care necrutatoarea boala nu iarta pe nimeni, nici macar pe bietii copii.
Seful sectiei, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu spune ca astfel de pacienti sunt descoperiti mai tot timpul in sectiile de Cardiologie, unde sunt adusi cu infarct sau la Neurologie, unde ajung cu accidente cerebrale. Pentru a se ocupa mai bine de pacienti, pe sectie va mai fi angajat inca un diabetolog.
“Aveam nevoie de acest sprijin pentru a ingriji numarul mare de pacienti. In ceea ce priveste aglomeratia de pe sectie, aceasta este valabila in perioada in care sunt programati pentru bonuri, dar am ales sa programam pacientii pe cabinete si nu se mai imbulzesc ca inaintea”, a subliniat dr. Catrinoiu. Ea a pus accent pe ideea ca desi constantenii se prezinta la medic, se testeaza si afla ca au diabet, ei nu sunt mereu dornici sa intre in evidenta specialistilor si de a urma o terapie.
Tocmai de aceea, medicii incearca sa faca niste puncte de informare pentru ei si sa le aduca la cunostinta ce li se poate intampla daca neglijeaza o boala precum diabetul. Astfel, a precizat seful sectiei, ei risca sa faca infarct miocardic, complicatii vasculare, sa orbeasca, sa faca accident vascular cerebral, sa-si piarda picioarele sau sa ajunga intr-o clinica de dializa.
“Sunt complicatii extrem de invalidante, greu controlabile, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *