Mii de oameni vor participa la liturghia de beatificare a lui Vladimir Ghika.

Liturghia solemna de beatificare a monseniorului Vladimir Ghica, care va avea loc in 31 august la Romexpo, este pregatita de Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti, la slujba fiind asteptati trei cardinali, 20 de episcopi, peste 200 de preoti si mii de credinciosi din tara si strainatate
“Atunci, in 31 august, il ridicam pe Vladimir Ghika la Sfintenia Altarelor. Am ales ca Sfanta Liturghie de celebrare a beatificarii monseniorului Vladimir Ghika sa se desfasoare la Romexpo intrucat este un spatiul generos in care ar putea intra 8.000 de persoane. Si-au anuntat deja prezenta credinciosi din Dobrogea, Muntenia si Oltenia, dar si din Moldova si Ardeal, cat si din strainatate, in special Franta. In plus, vom incerca sa amenajam acest complex pentru a realiza o liturghie solemna. Portile vor fi deschise pentru toti credinciosii”, a declarat, miercuri, preotul Daniel Bulai, paroh la Biserica italiana.
Intreaga slujba de la beatificare va fi prezidata de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor de la Sfantul Scaun, potrivit lui Bulai.
Liturghia de beatificare va fi pregatita religios inca din seara zilei de 30 august, cand vor fi rostite rugaciuni la Biserica Sf. Vasile cel Mare, situata in strada Polona, prima biserica romana greco-catolica unita cu Roma. De asemenea, va fi citit un acatist in cinstea fericitului Vladimir Ghika, ceea ce arata legatura dintre biserica greco-catolica si romano -catolica, iar apoi, duminica, va fi o noua liturghie solemna, dupa celebrarea beatificarii.
Intrebat daca fericitul Vladimir Ghica ar putea fi trecut in calendar dupa caterisire, adica dupa ce va fi numit sfant, parintele Francisc Ungureanu, cel care s-a ocupat in ultimii ani de pregatirile in vederea beatificarii, a spus ca acest lucru impune rigoare. “Canonul bisericii catolice impune rigoare in ceea ce priveste scrierea sfintilor in calendar. Asa cum caterisirea se face numai prin voia lui Dumnezeu, inscrierea in calendar a sfintilor respecta anumite canoane ale bisericii catolice”, a explicat preotul Ungureanu.
Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika reprezinta, dupa vizita Papei Ioan Paul in Romania, cel mai important eveniment, fiind o recunoastere a martiriului sau, a declarat, tot miercuri, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB), preotul Francisc Dobos.
Papa Francisc a semnat, in 27 martie, decretul prin care recunoaste “martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan” nascut la Istanbul si ucis la Bucuresti. Prin semnarea decretului de catre Suveranul Pontif, Vladimir Ghika va fi inscris in randul sfintilor Bisericii Catolice.
Liturghia solemna de beatificare va avea loc sambata, 31 august, ora 11.00, la complexul Romexpo din Bucuresti.
Odata cu beatificarea, lui Vladimir Ghika ii va fi acordat titlul de “Fericit”, va fi propus de biserica drept exemplu de credinta si se va autoriza cultul public in cinstea sa, care consta in atribuirea unei zile de sarbatoare in calendarul Bisericii locale, cu o Liturghie proprie si expunerea in public a imaginilor sale si a moastelor.
Cultul sau ar putea fi extins la nivelul intregii biserici romano-catolice din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *