Mii de romani, pe listele de asteptare pentru transplanturi, din cauza numarului mic de donatori.

Romania are 2.500 de oameni care traiesc datorita transplantului, iar alte cateva mii sunt pe lista de asteptare, din cauza numarului inca mic de donatori, de specialisti din programul national si de centre unde sunt realizate operatiile, a declarat, astazi, coordonatorul national, dr. Victor Zota, conform Mediafax.?
“Din pacate, sistemul de transplant se confrunta cu mai multe probleme, una fiind legata de lipsa coordonatorilor la nivel national. Vorbim, de fapt, despre sase coordonatori de transplant la nivel national si de aproximativ zece centre unde sunt identificati posibilii donatori, respectiv Bucuresti, Timisoara, Targu Mures, Iasi, Craiova, Brasov, Cluj, Constanta si, mai nou, un centru foarte activ la Oradea”, a mai spus Zota, cu ocazia celei de-a opta editii a Zilei Nationale a Transplantului in Romania, organizata la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.
Evenimentul l-a avut ca invitat de onoare pe cel considerat parintele transplantologiei internationale, Francis L. Delmonico, profesor si doctor in stiinte medicale al Clinicii de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital, care este, printre altele, si coordonator desemnat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in domeniul donarii si transplantului de organe.
Numarul transplanturilor efectuate in Romania a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori in 1999, la patru la un milion in 2011, fiind insa sub media europeana de 15 la un milion, a precizat prof. Radu Deac, de la Centrul de chirugie cardiovasculara din Targu Mures.
La randul sau, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Dan Luscalov, a spus ca, pentru avea cat mai multi donatori, trebuie facuti cativa pasi importanti. “Este vorba despre cresterea numarului de coordonatori de transplant, astfel incat sa fie cel putin unul in fiecare spital mare, adica 40. De asemenea, trebuie sa convingem medicii anestezisti sa identifice si sa declare pacientii in moarte cerebrala, insa, pentru acest lucru, ar trebui modificata legea astfel incat sa poata fi remunerati suplimentar pentru orele lucrate in plus”, a mai spus Luscalov.
Prof. Irinel Popescu, directorul Centrului de chirugie toracica si transplant hepatic Fundeni, a explicat, cu aceeasi ocazie, ca Romania este parte a unui proiect sud-est european in ceea ce priveste transplantul de organe. “Proiectul legii privind acordul prezumat este in Parlament de ceva timp, dar nu aceasta este problema, ci atitudinea populatiei fata de donarea de organe. De asemenea, punctul in care avem foarte mult de lucru este coordonarea marilor spitale si a sectiilor de Terapie Intensiva, pentru declararea donatorilor in moarte cerebrala. Este nevoie de un coordonator de transplant dedicat acestei activitati. Si, asa cum a spus profesorul Delmonico, spitalele au o obligatie legala de a salva vieti chiar si prin donarea de organe”, a mai spus directorul Centrului de transplant Fundeni.
“In terapie intensiva sunt bolnavi in stare critica. Unii se fac bine si pleaca vindecati, la altii exista disfunctie ireversibila a creierului. Este momentul in care medicul din terapie intensiva realizeaza ca acest pacient nu mai poate fi recuperat. Medicul din terapie intensiva are responsabilitatea, obligatia legala de a anunta cazul de moarte cerebrala. Transplantul este parte din viata de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *