Ministerul Energiei: Retelele electrice au peste 35 de ani vechime, iar facturile au crescut. Se fac verificari

Comisia, infiintata prin Memorandum aprobat in Sedinta de Guvern, este formata din reprezentanti ai Ministerului Energiei si ai Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
“Activitatea Comisiei se va finaliza cu un raport care va fi prezentat Guvernului, ce va contine probleme identificate si recomandari care ar putea conduce la remedierea neconformitatilor precum si, dupa caz, propuneri de modificare/completare a cadrului legal aplicabil”, informeaza Ministerul Energiei, potrivit News.ro.
Aceasta va fi operationala timp de un an, cu posibilitatea extinderii acestei perioade, daca se va considera necesar.
“Anul 2017 ne-a pus fata in fata cu mai multe episoade de vreme extrema. De fiecare data am avut de-a face cu sute de stalpi rupti, linii distruse si sute de mii de romani fara curent electric. Este foarte adevarat ca schimbarile climatice isi spun cuvantul, iar evenimentele meteo sunt poate mult mai violente decat in anii precedenti. Dar chiar si asa, amploarea avariilor indica o stare precara a retelelor de distributie. Vrem ca prin aceasta comisie sa vedem daca investitiile planificate de operatorii de distributie au fost facute si daca acestea au fost efectuate corespunzator si la standarde de calitate, la fel ca in tarile de origine ale unora dintre aceste companii”, spune Toma Petcu ministrul Energiei, in comunicat.
Proiectul de strategie energetica a Romaniei estimeaza ca in perioada 2017 – 2030, cu orizont 2050 necesarul investitional in retelele electrice trebuie sa ajunga la circa 500 de milioane de euro anual.
Investitiile includ echipamente si tehnologii care fac tranzitia catre “retele inteligente” cu comunicare bidirectionala, cu gestiune eficace si cu flexibilitate mai mare in operare.”Este clar ca este nevoie de investitii in retelele electrice, iar cei in masura sa le faca sunt operatorii de distributie, titulari de licenta cu contract de concesiune, care activeaza pe teritoriul Romaniei. Au trecut peste zece ani de la marile privatizari ale retelelor de distributie si ne-am fi asteptat la o mai mare siguranta si continuitate in alimentarea populatiei. In acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totusi, in Romania mai exista, din pacate, retele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste cresteri sa fie dublate de o calitate mai buna a serviciului livrat populatiei”, mai spune Toma Petcu.Conform Memorandumului, Comisia urmeaza sa efectueze o analiza a modului de organizare la nivelul ODC a activitatii de mentenanta (modalitatea de elaborare a programelor de mentenanta si procedurile de urmarire a realizarii programelor propuse).
In plus, comisia va face o analiza a modului de organizare la nivelul ODC a activitatii de investitii: procedurile de elaborare a programelor de investitii, inclusiv modalitatea de stabilire a investitiilor prudente si prioritizarea acestora; urmarirea realizarii investitiilor propuse.
Se vor analiza totodata si incidentele deosebite din RED aparute in acest an.
Activitatea Comisiei se va desfasura in Bucuresti si la sediile ODC unde se vor efectua vizite de lucru. Comisia se va intruni cel putin o data pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *