Ministerul Turismului: Romania scapa de infringement; pachetele de servicii turistice, garantate 100%

“Am reusit astazi ceea ce nimeni nu a avut curaj sa faca pana acum. Desi stam cu sabia deasupra capului inca din 2014, odata cu prima directiva care ne obliga sa intensificam masurile de protectie pentru turisti, niciun ministru nu a indraznit sa implementeze rambursarea 100% a pachetelor platite de turisti si neexecutate de agentiile de turism cu probleme. Mesajul este clar: Nu mai permitem ca turistii romani sa fie furati! Pana acum, agentiile de turism puteau vinde pachete turistice de ordinul milioanelor de euro, iar in cazul in care se ajungea la insolventa, pagubitii erau trimisi la polita de asigurare care, conform legislatiei de acum, este de 50 de mii de dolari. Cu alte cuvinte, romanii inselati nu erau despagubiti, ramaneau si fara bani, si fara vacanta. Doar asa putem evita sa mai ajungem in situatii precum cea de la Omnia, unde patronul a folosit in alt scop banii oamenilor, iar turistii nu si-au recuperat nici astazi pagubele suferite”, a declarat Ministrul Turismului, Bogdan Trif, intr-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, agentul economic poate sa-si aleaga forma de garantare, fie ca este asigurare, scrisoare de garantie bancara sau fond mutual, solutii care pot fi cumulate sau pot fi folosite individual. Important este ca pachetul sa fie asigurat.
“Odata cu implementarea ordonantei, ministerul a introdus noi masuri de protectie pentru turisti. In primul rand, este asigurata rambursarea integrala a pachetelor turistice in cazul insolventei agentiilor de turism. In plus, noul proiect legislativ prevede repatrierea de urgenta a turistilor ramasi in afara tarii din cauza insolventei agentiei”, se arata in comunicat.
Totodata, ca masura suplimentara de protectie pentru turisti, ministerul a modificat si conditiile de licentiere pentru agentiile de turism. Astfel, operatorii economici titulari ai licentelor de turism pentru activitatea de organizare sunt obligati sa aiba un capital social de cel putin 25.000 de lei. In prezent, pentru licentierea operatorilor economici este necesar un capital de 200 de lei.
In plus, ministerul atrage atentia asupra faptului ca in momentul in care sunt cumulate doua servicii, de exemplu cazare si transport, atunci turistul achizitioneaza un pachet turistic ce trebuie obligatoriu asigurat de catre agentia organizatoare.
“Exista si posibilitatea ca agentia sa vanda aceluiasi turist cazare, iar a doua zi sa ii ofere si serviciu de transport. Daca intre cele doua operatiuni trec mai mult de 24 de ore, atunci turistul nu va avea parte de un pachet turistic in sensul ordonantei de transpunere a directivei si, implicit, agentia nu va fi obligata sa il asigure. In aceasta situatie, turistul nu va beneficia de asigurarea pachetului si, implicit, nici de repatriere si rambursarea serviciilor in caz de insolventa a agentiei. Pentru a evita astfel de situatii, turistul trebuie sa se asigure ca achizitioneaza un pachet turistic si sa nu accepte eventuale promotii care ofera separat servicii care nu este obligatoriu sa fie asigurate de catre operatorii economici”, se subliniaza in comunicatul MT.
Romania risca o procedura de infringement din partea Comisiei Europene din cauza neimplementarii legislatiei europene in domeniul turismului si, implicit, netranspunerea in legislatia nationala a Directivei Europene care garanta pachetele de servicii turistice achizitionate de catre persoanele fizice.
La inceputul lunii iulie, ministrul Turismului, Bogdan Trif, declara intr-un interviu acordat AGERPRES ca “avem deja trei societati care anul acesta au furat banii romanilor, si nu mi-e rusine sa folosesc termenul acesta, si au intrat in insolventa”. Aceste societati sunt: Terra Tourism, Jade Turism si Euphoric Travel.
Anul trecut, cazul Omnia Turism a adus in prim plan problemele legate de lipsa garantarii pachetelor turistice pentru romanii care achizitioneaza vacante prin agentiile de turism din Romania. Astfel, dupa decesul patronului Omnia Turism, in data de 15 octombrie 2017, un numar de 244 de turisti se aflau in vacante din strainatate prin respectivul tur-operator.
O analiza recenta realizata de KeysFin arata ca un numar de 408 agentii de turism si turoperatori si-au inchis portile in 2016 si 2017, iar cazul firmei Terra Tourism este un prim semnal de alarma in anul 2018.
“Cele mai multe companii care si-au inchis portile prezentau o vulnerabilitate financiara ridicata. In cele mai multe cazuri, planurile de business nu au tinut cont de realitatile pietei, de dinamica incasarilor si obligatiile de plata. Astfel ca, supraestimandu-si business-ul, multi au intrat in blocaj financiar”, au explicat analistii de la KeysFin.
La nivel de ansamblu, analiza arata ca turismul romanesc este pe un trend pozitiv, profitabilitatea sectorului fiind estimata sa ajunga in acest an la peste 200 milioane de lei, un nivel dublu fata de acum sapte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *