Ministrul american al justitiei paraseste echipa lui Bush

Ministrul american al justitiei paraseste echipa lui Bush

La doua saptamani dupa ce Karl Rove, unul dintre cei mai importanti consilieri ai presedintelui Bush, si-a anuntat plecarea de la Casa Alba, liderul american a mai pierdut un colaborator.

Controversatul secretar american al justitiei, Alberto Gonzales, si-a anuntat oficial demisia ieri, dupa ce timp de luni de zile s-a aflat in centrul unui scandal legat de demiterea unor procurori federali, perceputa ca fiind motivata politic.

Presa de la Washington scrie ca decizia demisiei ii apartine lui Gonzales, iar presedintele Bush a acceptat-o cu greu, avand obiectii. Apelurile pentru demisia lui Gonzales, primul ministru al justitiei de origine hispanica, s-au intensificat in ultimele luni, iar secretarul era tot mai izolat, chiar si in tabara republicana, exceptie facand Bush, care l-a sustinut constant.

Gonzales, care ocupa functia de doi ani si jumatate si fusese anterior avocatul presedintelui Bush, este considerat drept unul dintre artizanii celor mai controversate politici antiterorism.

El a contribuit la sporirea puterilor prezidentiale, dar si la redactarea controversatelor reguli privind prizonierii de la Guantanamo Bay. In plus, Alberto Gonzales a sustinut programele de ascultare fara mandat ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA). Potrivit presei americane, presedintele George W. Bush ar urma sa il nominalizeze in functia de procuror general pe actualul sef al Departamentului securitatii interne, Michael Chertoff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *