de Anca SIMINA Publicat la: 07.10.2013 22:00 Ultima actualizare: 07.10.2013 22:13
Sub presiunea incheierii noului acord cu Fondul Monetar International, Guvernul a schimbat prin ordonanta de urgenta regulile de alocare a banilor pentru marile proiecte care depasesc 100 de milioane de lei, echivalentul a 22 de milioane de euro. Noua schema presupune 4-5 criterii transparente de evaluare si acordarea unor punctaje de catre Ministerul de Finante dupa care sa se aleaga proiectele de investitii prioritare prin decizia Guvernului.
La impartirea banilor pentru 2014, an cu doua runde electorale, Guvernul a dat insa un termen de doar 10 zile in care toti sefii institutiilor din Romania sa isi trimita listele cu marile proiecte si a omis sa-i anunte si pe presedintii de Consilii Judetene, mai ales pe cei ai Opozitiei. „Nu am primit nicio instiintare, nimic in sensul acesta”, sustin la unison sefii CJ alesi sub sigla PDL sau UDMR, contactati de gandul.
Circulara de la Guvern, pe care presedintii CJ din Prahova, Neamt, Vaslui, Dambovita sustin ca au primit-o si prin care erau atentionati ca inscrierile pe lista marilor proiecte care vor fi finantate in 2014 se incheie pe 1 octombrie, nu a ajuns insa si la Botosani, de exemplu, unde a fost ales un liberal – Florin Turcanu.
Altii exclud insa posibilitatea discriminarii pe criterii politice de catre Guvern, aratand spre liderii de judete care n-ar fi citit toate adresele. „Cand vii la 7.30 la birou dimineata prima oara citesti mapele. Sigur ca a fost (o circulara, n.red), cred ca e semnata chiar de Sova (Dan Sova, ministrul PSD delegat pentru Proiecte de Infrastructura, n.red.) E problema atitudinii cu care te duci la munca”, crede Mircea Cosma (PSD), presedintele CJ Prahova.
Totodata, o parte dintre cei care spun ca au fost instiintati reclama ca notificarea a fost facuta din scurt, fara a le da timp sa pregateasca proiectele. „Nu poti asa, de pe o saptamana pe alta, sa faci un proiect. Sunt 1001 de aprobari si de lucruri la un astfel de proiect. Sa avizam asa, de dragul de a creiona ceva? Ma rog, e si asta o idee”, spune Culita Tarata (UNPR), presedintele CJ Neamt.
Hosul marilor investitii din 2014 nu se opreste insa aici. In Ministerul de Finante, initiatorul ordonantei, a aparut interpretarea ca obligatia inaintarii proiectelor de anvergura le-ar reveni doar ministerelor, cu toate ca actul normativ nu impune o astfel de restrictie. Ministerele, pe de alta parte, nu s-au inghesuit la randul lor cu astfel de proiecte mari.
10 zile termen de mobilizare. Lista s-a inchis pe 1 octombrie
In logica negocierilor din iulie cu FMI, Guvernul a pus pe hartie o noua modalitate de a imparti banii pentru proiectele cele mai costisitoare. Astfel, orice investitie mai mare de 100 de milioane de lei se aproba in anul anterior si nu se poate face decat cu acordul Guvernului, dupa ce trece prin filtrul unei Unitati de Evaluare aflate in subordinea ministrului pentru Buget, Liviu Voinea. Fara avizul acestei noi structuri din Ministerul de Finante, nu se poate trece la elaborarea studiului de fezabilitate.
Orice propunere se transmite pana la 15 mai sau 15 august in fiecare an, iar decizia se ia prin memorandum in Guvern, fie pe 30 iunie, fie pe 30 septembrie. Exceptia este anul 2013 in care Guvernul ia decizia „pana la mijlocul lunii octombrie”, se arata in OUG 88/2013. Acelasi act normativ mentioneaza ca „in anul 2013, ordonatorii principali de credite transmit Ministerului Finantelor? lista proiectelor de investitii publice prioritizate pana cel tarziu la data de 1 octombrie”.
Ordonanta a fost aprobata pe 18 septembrie si publicata doua zile mai tarziu. Astfel, sefii institutiilor din Romania au avut la dispozitie 10 zile pentru a-si pune proiectele pe hartie si a le trimite la Bucuresti.
Tarata (UNPR): „O circulara a fost. Atat”
Cu o zi inainte de termenul-limita, noile reglementari s-au dovedit a fi o surpriza pentru multi dintre presedintii de CJ contactati de gandul.
„O circulara de la Centru a fost, atat”, spune Culita Tarata despre modul in care a aflat de noua selectie interna pentru proiectele mari. Cand a venit si cine a semnat-o, presedintele CJ Neamt nu-si aminteste cu exactitate, insa considera, oricum, ca timpul a fost prea scurt pentru a-si inscrie proiectul proaspat pus pe hartie impreuna cu CJ Harghita: „Vrem sa facem apa-canal, iluminarea Cheilor Bicazului, e vorba de cateva zeci de milioane de euro. Vrem sa intocmim documentele si sa accesam bani UE. Era o treaba sa il incadram si aici”, spune Tarata, care ar fi vrut „mai mult timp, macar pana la 1 decembrie”.
Ca timpul a fost prea scurt considera si presedintele CJ Vaslui. Dumitru Buzatu (PSD) a trimis la Guvern un portofoliu de proiecte, intre care „intentia de a reabilita Centrul cultural multifunctional Vaslui”, toate sub pragul de 100 de milioane insa. „Acum cred ca e vorba de o operatiune de informare. Nu se poate vorbi de un termen de depunere efectiva a unor proiecte pana nu depasim aceste termene de o zi. Timpul e foarte scurt si pentru informare, asta este realitatea”, crede el.
Opozitia din teritoriu, lasata pe dinafara
In Harghita, presedintele CJ, Borboly Csaba (UDMR)? nu fusese insa nici macar instiintat in legatura cu noile norme de selectie a proiectelor costisitoare, precum cel din Neamt. „Proiecte avem foarte multe, dar n-am primit o astfel de circulara”, a explicat el pentru gandul.
Vreo notificare de la Guvern nu a ajuns nici la Arad, unde Consiliul Judetean este condus de democrat-liberalul Nicolae Iotcu. „N-am primit nimic in sensul acesta”, spune seful CJ Arad. Chiar daca ar fi primit-o, Nocolae Iotcu nu intentiona sa inscrie vreun proiect pe lista lui Victor Ponta pentru 2014. ” In general, proiectele noastre sunt de 7-8 milioane de euro, iar proiectele mari le-am trecut pe fonduri europene”, adauga el.
Ordonata 88 si posibilitatea finantarii de catre Guvern a unor investitii de anvergura a fost o surpriza si pentru presedintele Consiliului Judetean Alba, PDL-istul Ion Dumitrel. „Azi (luni, n.red) am primit o instiintare prin care ni se solicita sa anuntam autoritatile locale sa-si exprime dorinta pentru a depune proiecte de finantare a caminelor culturale, dar despre aceste mari proiecte nu ne-a instiintat nimeni. Nu cred sa se fi ratacit adresa. Astfel de notificari le retinem in primul rand”, asigura Ion Dumitrel.
Turcanu (PNL): „Prioritatea este sa pot inchide anul, ca n-avem incasari”
In marea selectie nu s-a inscris nici judetul Botosani. Presedintele CJ, liberalul Florin Turcanu, spune nu doar ca nu a primit vreoo circulara de la nivel central, dar nici nu avea „la sertar” proiecte de peste 100 de milioane. „Pai ce asa multe proiecte pe fonduri nationale avem noi? La mine la Consiliul Judetean n-a ajuns nimic. Deocamdata, mi-a venit doar o recomandare sa finalizam investitiile incepute. E vorba de pana la 100 de miliarde anul asta, nu se incaseaza si avem probleme”, sustine liberalul.
Pana la investitiile mari din 2014, ingrijorarile lui Florin Turcanu vizeaza lipsa banilor pentru a plati toate serviciile din judet pana la finalul lui 2013. „Pentru mine, prioritatea este sa pot inchide anul. Daca in continuare nu se incaseaza ca sa putem asigura serviciile, avem o problema. Am atatea institutii care asigura servicii: Directia pentru Protectia Copilului, Biblioteca, muzeele, acolo trebuie sa platim si nu sunt bani”, reclama el
Ideea de a trece prin filtrul Guvernului marile investitii este insa criticata voalat de presedintele CJ Botosani. „Fac parte din guvernul USL, nu pot sa comentez. Dar ideea e de a descentraliza, nu de a centraliza”, considera Florin Turcanu.
Cosma (PSD): „Nu dau propaganda din mine, asa trebuia facut”
La curent cu modificarile si cu noile termene-limita, vicepresedintele PSD Mircea Cosma crede insa ca Guvernul a procedat corect. „Eu nu dau propaganda din mine, dar asa trebuie facut. Nu mai putem ignora planificarea. Iar aceasta este o planificare cu cap si coada. Vor intra si cateva proiecte vechi care trebuie terminate, dar axa principala va fi a proiectelor noi. Ca pana acum ce am facut? Noi tot am platit ce a ramas din urma si lumea ne injura”, spune el.
Ca presedinte al CJ Prahova, nici Cosma nu a trimis totusi niciun proiect la Bucuresti. „Prahova e un judet rezolvat din punct de vedere al marilor proiecte. Ce am mai avut, am …