Miza imobiliara a Zonei Metropolitane

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preturile terenurilor din localitatile cuprinse in proiectul de extindere a Capitalei sunt cuprinse intre 1.000 de euro pe metru patrat, in nord, si 5 euro pe metru patrat, in sud

Transformarea statutului unei comune din judetul Ilfov intr-unul de zona a Capitalei ar putea duce la o explozie a preturilor terenurilor.

In timp ce specialistii in imobiliare spun ca realizarea proiectului Zona Metropolitana Bucuresti (ZMB) inseamna un miracol pentru Capitala si imprejurimi, urbanistii sunt sceptici.

„Principalul motiv pentru infiintarea Zonei Metropolitate Bucuresti este dorinta a cel putin 50% din locuitorii Capitalei de a locui intr-o casa sau vila si de a fi cat mai aproape de locul de munca, multe dintre complexurile industrial-logistice fiind obligate prin legislatie sa se mute mai departe de zonele rezidentiale din Bucuresti”, a declarat Costin Lazar, directorul general al firmei de imobiliare Neoland.

Consilierul imobiliar Arthur Silvestri vorbeste insa despre aparitia ZMB ca despre un moment de rascruce in eliminarea mafiei imobiliarelor care, spune el, s-a extins in Bucuresti in special dupa anul 2000. „Ne aflam intr-un moment in care trebuie sa luam o decizie foarte serioasa.

Marea mafie a lucrat in Bucuresti de opt ani incoace si asa se explica pretul absurd de 7.000 de euro pe metru patrat in Centru”, a precizat Silvestri.

El a adaugat ca metropola trebuie extinsa sistematic, prin desprindere, fara sa stricam patrimoniul existent, asa cum s-a petrecut in interiorul Capitalei. Cel mai greu va fi, a mai spus consilierul imobiliar, cu eliminarea lacomiei de bani si a coruptiei institutionalizate.

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti, Mircea Ochinciuc, atrage atentia asupra consecintelor din viitorului apropiat in conditiile in care Zona Metropolitana s-ar realiza. „Cu ce va ajuta asta Bucurestiul? Va rezolva zona metropolitana problema inundarii acestui oras la fiecare ploaie mai serioasa? Va spun eu ca, aducand din nou in discutie Metropolitana, aruncam de fapt peste gard problemele actuale de infrastructura si nu numai ale Capitalei”, a declarat profesorul Ochinciuc.

El a precizat insa ca, daca s-ar pune problema extinderii Capitalei, atunci aceasta ar trebui facuta in special pe zona de sud, unde avem multe surse de apa, iar primariile localitatilor invecinate Bucurestiului sa fie lasate sa obtina si sa foloseasca singure fonduri de dezvoltare.

„Sa facem intai Centura Capitalei functionala, sa fluidizam iesirile din Bucuresti, sa modernizarm actualele retele de utilitati si transport, si vom vedea ca nu avem nevoie de o zona metropolitana”, a explicat presedintele OAR Bucuresti.

El este de parere ca „orasul trebuie sa respire catre exterior, dar fara sa se extinda, sa cotropeasca”, si ca pana si termenul de dezvoltare durabila exprima acelasi lucru: sa menajam ecosistemul, sa lasam mostenire lumea macar asa cum am gasit-o, sa nu consumam noi totul.

Principalul pericol care ne paste si in cazul ZMB este, ne avertizeaza Arthur Silvestri, „coruptia desantata din aceasta tara”. „Oamenii au arvunit deja anumite zone in ideea ca vor face speculatii imobiliare. Astfel, principiul unei zone metropolitane nu este s-o declari, ci sa o constitui cu retele, sa urbanizezi terenurile agricole, adica sa aiba iesiri la cai de comunicatii largi pe termen lung. Totul trebuie socotit”, a mai spus consilierul imobiliar.

Urmatorul pas este anuntul international despre extinderea Bucurestiului. „Doar asa vor veni mandarinii imobiliari. Dar trebuie sa stie. Iar aici implicarea guvernului este esentiala. Nu trebuie ca aceasta zona metropolitana sa fie facuta pe muteasca, asa cum a facut Primaria Capitalei PUG-ul in 2000”, a precizat Silvestri.

El a dat drept exemplu anii „70, cand s-a facut extinderea imobiliara si turistica pe litoral, iar statul roman s-a comportat ca un mare antreprenor. Astazi putem face la fel, statul sa se implice la nivel de infrastructura, iar privatii sa dezvolte restul. „Acolo unde este miere, vin si mustele rapid”, a conchis consilierul imobiliar.

spot_img