Modelul Mozilla: zeci de milioane dolari, venituri din software gratuit

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cine nu crede ca din software oferit gratis se pot castiga zeci de milioane de dolari se insala, se scrie in editia lunii august a noii reviste de lifestyle digital go4it!, editata de Ziarul Financiar, care va aparea pe 31 iulie la toate centrele de difuzare a presei. Iata exemplul Mozilla, o fundatie non-profit infiintata in 2003, care doi ani mai tarziu era nevoita sa-si adauge o subsidiara care sa gestioneze milioanele de dolari profit, sa coordoneze activitatile de R&D si marketing pentru produsele si tehnologiile gratuite/open source marca Mozilla.

Totul a inceput in urma cu doar patru ani, cand zece pasionati de software au hotarat sa duca mai departe proiectul Mozilla, apartinand unei companii aflate in pragul falimentului. S-au constituit in Fundatia Mozilla si au creat Firefox – aplicatia vedeta a proiectului Mozilla, in fapt un browser web. Noua „poarta de acces la Internet”, web browserul oferit 100% gratuit, s-a dovedit mai buna, mai sigura, mai avansata fata de Internet Explorer, aplicatia similara oferita de Microsoft ca parte a sistemului de operare Windows. Editia lunii august a revistei go4it! dezvaluie ca, din momentul aparitiei in scena „open-source & free software”, Firefox a muscat continuu din cota de piata a Microsoft Internet Explorer.

Zecile de milioane de dolari (circa 70, dupa unele estimari) castigate de Fundatia Mozilla de pe urma Firefox au venit, mai toate, din partea gigantului Google ? rival temut al Microsoft. Parteneriatul dintre Mozilla si Google prevedea ca motorul de cautare implicit din Firefox (atat din pagina de start, cat si din bara de cautare integrata) sa fie Google Search. Fundatia a inregistrat pe 2005 venituri de 55 milioane dolari, dupa cum confirma recent Mitchell Baker, CEO Mozilla. Tot din noul numar go4it! care apare in data de 31 iulie, cititorii vor afla povestea Ivonei, purtatoarea digitala de cuvant pe care daca o angajezi in compania ta, va raspunde la telefon in engleza sau chiar in romana, oferind informatii clientilor ca o secretara veritabila

spot_imgspot_img