Moscova recruteaza aliati est-europeni, pe fondul temerii ca SUA nu ii va ajuta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vladimir Putin

Rusia incearca sa indeparteze treptat aliatii SUA din Europa de Est mizand pe amplificarea temerilor ca Washingtonul nu va veni in ajutorul acestora (asa cum a promis cu un deceniu in urma), din cauza lipsei unei strategii externe si a unui angajament fata de regiune, comenteaza marti The Washington Times, care citeaza analisti politici.

In ultimele luni, presedintele rus Vladimir Putin a autorizat o serie de manevre provocatoare de la Arctica la Marea Neagra in incercarea de a intimida aliatii NATO de-a lungul granitei cu fosta Uniunii Sovietica, printre care Ungaria, Romania si Letonia, si de a sprijini aliatii Moscovei ce traiesc in aceste tari, noteaza publicatia citata.
Premierul ungar Viktor Orban, care a ajutat la elaborarea cererii de aderare la NATO in 1999, pare acum sa se impace bine cu Rusia prin incheierea unor acorduri cu Moscova si prin criticarea sanctiunilor occidentale.
Faptul ca unele tari de-a lungul granitei cu Rusia ar putea schimba tabara sugereaza o problema mai ampla a lipsei de incredere in angajamentul SUA de a le proteja daca sunt atacate, afirma Matthew Rojansky, director al Institutului Kennan de la Centrul International „Woodrow Wilson”.
Faimosul articol 5 al Tratatului Nord-Atlantic stipuleaza ca un atac contra uneia din cele 28 de tari membre ale Aliantei va fi considerat un atac contra tuturor statelor aliate. Drept rezultat, tarile care au semnat tratatul trebuie sa se apere reciproc daca sunt amenintate sau atacate.
Sapte tari – printre care Letonia, Lituania si Estonia – au devenit membre NATO in 2004. Intrucat amenintarea unui atac rusesc nu era luata in considerare in mod serios la acea vreme, nu a existat o dezbatere de amploare despre oportunitatea de a lasa tarile baltice sa adere la NATO, sustine Rojansky. „”Acum, cand Rusia lui Vladimir Putin a adoptat o pozitie mai agresiva in Ucraina, Georgia si in alte locuri, situatia s-a schimbat””, adauga el.
Activitatea avioanelor de lupta ruse in afara spatiului aerian al Federatiei Ruse s-a intensificat in ultima vreme, insa, pe de alta parte, analisti de la Moscova sunt de parere ca si Occidentul recurge la provocari, dat fiind ca SUA au realizat exercitii militare comune cu armata Ucrainei, au accelerat discutiile cu Polonia privind sistemul de aparare antiracheta si au desfasurat in Romania 12 avioane A-10 Warthog in cadrul eforturilor in materie de securitate pentru contracararea manevrelor ruse in regiune.
„Unitatea va desfasura antrenamente alaturi de aliatii nostri din NATO pentru a consolida interoperabilitatea si a demonstra angajamentul SUA fata de securitatea si stabilitatea Europei””, a explicat in aceasta luna James Brindle, purtator de cuvant al Pentagonului, pentru Military.com. Oficiali de la Pentagon au declarat ca desfasurarea celor 12 avioane A-10 face parte din operatiunea „Atlantic …

spot_imgspot_img