Motiunea PNL, pe finalul campaniei

PNL vrea sa provoace o dezbatere parlamentara majora inainte de euroalegeri, dupa ce PSD a blocat criticarea Guvernului in Parlament, printr-o vacanta prelungita in timpul campaniei.
Motiunea de cenzura a PNL va fi depusa in a doua jumatate a lunii mai, pentru a fi dezbatuta inainte de alegerile europarlamentare, a anuntat presedintele PNL, Crin Antonescu. Motiunea se va concentra, in special, pe faptul ca Executivul Ponta nu a redus CAS-ul pana la data de 1 mai, asa cum au solicitat liberalii.
Practic, in acest fel, liberalii incearca sa provoace o dezbatere parlamentara majora in ultima saptamana de campanie. PNL vrea sa contracareze strategia PSD, potrivit careia trimiterea Parlamentului in vacanta scuteste Guvernul de critici in Legislativ.
Pentru indeplinirea planului, insa, liberalii trebuie sa depaseasca o serie de obstacole. Primul tine de strangerea numarului prevazut de semnaturi pentru motiune.
PNL are, la ora actuala, 142 de senatori si deputati, dar pentru depunerea unei textului sunt necesare 144 de semnaturi, adica un sfert din numarul total al parlamentarilor. Este de asteptat ca unii dintre parlamentarii PNL, cum ar fi Daniel Chitoiu, sa nu semneze motiunea de cenzura.? Mai mult, experienta parlamentara arata ca un partid care vrea sa fie sigur de depunerea unei motiuni de cenzura are nevoie de un numar mai mare de semnaturi comparativ cu cel necesar. Si aceasta pentru ca, in unele cazuri, unii parlamentari au purtat negocieri si si-au retras semnaturile.
Potrivit vicepresedintelui PNL, Dan Motreanu, liberalii asteapta semnaturi de la toate formatiunile de opozitie. a”Noi vom redacta textul si vom invita celelalte partide de opozitie sa il semneze”, a explicat Motreanu.
Calcule
Pana acum, democrat-liberalii s-au oferit sa semneze motiunea de cenzura a PNL, dupa cum a declarat chiar liderul PDL, Vasile Blaga. Democrat-liberalii ar dori, in schimb, sa completeze textul PNL cu cateva acuzatii suplimentare la adresa PSD, cum ar fi cele referitoare la scandalul legat de seful Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, si de sprijinul pe care l-a primit de la Guvern. In cazul in care nu ar ajunge la o intelegere cu PDL, liberalii ar trebui sa atraga o serie de parlamentari neafiliati.
O alta problema este ca, in ultima saptamana de campanie, cand PNL vrea dezbaterea motiunii de cenzura, Senatul are activitate in teritoriu – practic o minivacanta, care ar putea fi invocata de PSD pentru a amana dezbaterea motiunii de cenzura. Insa liberalii se bazeaza pe existenta unor termene precise in regulamentul sedintelor comune.
Astfel, motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa trei zile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *