Motiunea simpla impotriva ministrului Culturii va fi votata miercuri in plenul Camerei Deputati

Redam in continuare discursul sustinut, marti, de ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Ivascu, la citirea motiunii simple referitoare la Centenarul Marii Uniri:
“La fel ca dumneavoastra, m-am framintat si eu cautand raspunsul la intrebarea: ce este Centenarul? Ca roman, ca om de cultura si ca membru al Guvernului Romaniei, m-am intrebat, la fel ca dumneavoastra, cum trebuie cinstit si aniversat un eveniment de asemenea magnitudine istorica si spirituala? De fapt, cred ca noi suntem astazi aici dintr-un singur motiv: nu sa ne certam, ci sa gasim solutii despre cum sa organizam mai bine sarbatorirea Anului Centenar al Marii Uniri!
Cu toata onestitatea, marturisesc ca, dat fiind ca este prima oara cand ne confruntam cu o asemenea sarcina, am constatat ca nimeni nu stie exact. Insa fiecare are dreptul la o parere si tine sa si-o impuna in public. Pentru unii, Centenarul ar trebui sa fie un mare Revelion cu muzica populara, bucate si licori alese, care sa tina probabil tot anul 2018. Si toate astea pe banii cetatenilor. Pentru altii, Centenarul ar trebui sa fie un fel de Jocuri Olimpice ale Romaniei – doar ale Romaniei – in care fiecare judet se intrece in activitati cat mai nastrusnice iar in final – pe la 1 decembrie seara – sa organizam un imens foc de artificii si sa ne dam medalii intre noi, pentru ca, nu-i asa, important este sa participi.
Mai sunt si cei care opteaza pentru o varianta mai sobra: Centenarul este prilejul de a comemora cateva mari figuri ale istoriei prin organizarea unor ceremonii militaro-religioase, o invocare-maraton din care cu greu ar putea un trecator sa ghiceasca bucuria acestui popor, la implinirea unui ideal pentru care a asteptat nu zece, nu o suta, ci o mie de ani! Toti cei de mai sus au dreptul sa gandeasca asa, dar pierd din vedere esentialul. Am spus-o in mai multe randuri, dar sunt mandru s-o repet si aici: cred, cu cea mai mare tarie caa cinsti cu adevarat reusita mareata a inaintasilor nostri, inseamna a omagia in primul rand faptele lor si adevarul istoric.
Unirea a trebuit recunoscuta, consfintita si ratificata de sistemul de tratate internationale de dupa Primul Razboi Mondial. Asadar vom sarbatori Tratatul de la Versailles, semnat pe 28 iunie 1919, care a anulat Pacea separata impusa samavolnic la Buftea. Vom sarbatori Tratatul de la 10 septembrie 1919, care a recunoscut unirea Bucovinei. Vom aniversa Tratatul de la Paris din 9 decembrie 1919, prin care se recunostea international faptul ca Romania Mare a acordat cetatenia sa tuturor minoritatilor de pe teritoriul unificat.
Va intreb, merita aceste momente ale istoriei noastre sa faca parte din sarbatoarea Centenarului? Nu de alta, dar guvernul Romaniei a prelungit alocarea bugetara pana in 2020, fiindca aceste evenimente au avut loc in 1918, 1919 si 1920. Nu fiindca ministrul Ivascu ar fi lenes sau incompetent.
Va intreb iarasi, merita marcata semnarea Tratatului de la Trianon? Asa cum unii dintre dumneavoasta o stiu cu siguranta, a avut loc la 4 iunie 1920, cu patru luni inaintea celui de la Paris, prin care se recunostea unirea Basarabiei. Puteam sa nu sarbatorim ianuarie 1919, cand Statele Unite ale Americii, prin presedintele Wilson, sustin si recunosc unificarea Romaniei. Doamnelor si domnilor deputati, ce Romanie si ce Unire ar trebui sa sarbatorim, fara Parlamentul Unirii din 1919?
Asadar NUministrul Ivascu si nu guvernul PSD au hotarat ca momentul Unirii nu se incheie, ci doar incepe in 1918. Ma intreb atunci, de ce nimeni nu s-a gandit sa respecte adevarul istoric, inducandu-se in mod nedrept si incorect fata de natiunea romana si fata de fauritorii Marii Uniri, conceptul ca aniversarea Centenarului se refera doar la 1918, ignorandu-se in felul acesta marile evenimente nationale, europene si internationale ce au urmat si validat, atestand Romania Mare, Romania unita.
Centenarul nu sarbatoreste victoria romanilor asupra altor popoare, ci eliberarea tuturor fiilor acestui pamant de sub asuprirea Imperiilor care ne-au confiscat atat de des devenirea. Doamnelor si domnilor chiar in titlul motiunii de azi se face referire la romanii de pretutindeni, pe care cineva considera ca i-as nesocoti. Dimpotriva,cred ca o Romanie demna, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie sa fie cladita din demnitatea fiecarui cetatean al ei, oriunde s-ar afla acesta. De aceea indraznesc sa va spun acest lucru sialtfel, cu vorbele unui MARE om de acum 100 de ani: “Sunteti, domnilor, reprezentantii unui popor care este mandru si poate fi mandru de trecutul sau, si care trebuie sa aiba mare incredere in viitorul sau. Nu scadeti rolul pe care el trebuie sa-l aiba in lume; fiti cat de modesti pentru persoana dumneavoastra, dar nu fiti niciodata modesti pentru poporul pe care il reprezentati.”Asa vorbea cel mai iscusit dintre liderii liberali, marele om de stat Ion I.C. Bratianu, ale carui recomandari sunt valabile si astazi sipentru acest ministru PSDal Culturii si Identitatii Nationale.
Privitor la manifestarile din teritoriu, la proiectele din judete si primarii, tin sa asigur de la acesta tribuna pe fiecare responsabil local, ca are in mine cel mai deschis ministru pentru sarbatorirea Unirii pe intreg teritoriul. Dar aici intervine una dintre diferentele modului meu de abordare: aleg sa aprob acele manifestari care, cum spuneau inaintasii nostri, aduc lumina culturii in cel mai indepartat catun, acele investitii in reconditionarea caselor memoriale sau caminelor culturale ce sunt mereu si mereu peste puterile comunitatilor restranse si cer interventia statului.
Cred din tot sufletul in educatia prin cultura, doresc ca marile personalitati ale acestui secol din toate domeniile sa aiba fiecare macar un bust in localitatea natala, pentru ca elevii care trec pe langa ele in drum spre scoala sa stie ca exista precedente, case poate, ca succesul lor in viata depinde de ei si ca Romania de peste 100 de ani se va mandri cu figuri rasarite din toate straturile societatii noastre.
Avand in vedere importanta aniversarii Centenarului, motiunea de azi si in dorinta de a fi cat mai clar si riguros, va voi expune urmatoarele:
Situatia existenta la preluarea mandatului;Ce s-a intreprins in cele circa 60 de zile de guvernare ale actualului guvern si ce urmeaza a se realiza in perioada imediat urmatoare, la nivelul Comitetului Interministerial si implicit la nivelul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale;
Punctual, cu privire la situatia existenta la preluarea mandatului, am constatat urmatoarele:Nu exista o strategie unitara, bazata pe o conceptie clara, principii si teme principale, a modului de aniversare a Centenarului;
Existau doar liste/tabele, cu circa 2.042de enunturide activitati dedicate Centenarului;- Nu aveau o fundametare reala, completa;
– In plus, nu exista cadrul legal adecvat, mai ales din punct de vedere al mecanismelor de finantare;
– Vorbim, totusi, de bani publici, alocati cu destinatie clara – aniversarea Centenarului.
– Asadar, nu puteam fi de acord cu risipirea banului public pentru ca nu existau criterii de selectie;
– Nu existau descrieri complete ale actiunilor propuse, lipseau fisele tehnice si devizele justificative. Am, totusi, 10 anide activitate manageriala si administrativa in domeniul culturii.
– Acest lucru s-a intamplat atat cu opinia publica si chiar cu dumneavoastra, doamnelor si domnilor parlamentari.
– De aceea fac un apel la dumneavoastra, sa intelegeti ca nu am facut decat sa reconsider situatia si sa introduc relevanta tematica si legalitatea in cheltuirea banului public.
In acest context, cu sprijinul neconditionat, direct si nemijlocit al doamnei Prim-ministru, al colegilor din Comitetul Interministerial (si cu aceasta ocazie le multumesc pentru intelegere si sprijin), am intreprins inca de la inceputul mandatului, in principal, urmatoarele:
S-a elaborat si aprobat Ordonanta de Urgenta prin care sunt stabilite urmatoarele:
Mecanisme clare de finantare, oferind si posibiliatea reportarii sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, pana cel tarziu in anul 2020, permitand in felul acesta, continuarea pana la finalizare a proiectelor importante si, mai ales, a celor care vizeaza refacerea caselor memoriale.S-a decis ca la sedintele Comitetului Interministerial, pot participa, in afara de membrii acestuia, reprezentanti ai Parlamentului, ai Administratiei Prezidentiale, mediului academic si organizatiilor neguvernamentale.Consider ca am reusit sa repar o nedreptate, introducand si posibilitatea legala pentru finantarea proiectelor propuse de organizatii neguvernamentale, evident, acolo unde se face dovada unui potential creator exceptional.Pe 12 martie 2018, s-a obtinut certificatul OSIM al ghidului vizual al Centenarului,din acest moment, toate institutiile centrale si locale, dar si entitatile private, pot demara implementarea cat mai larga a acestuia, cu titlu gratuit.
Va rog sa-mi permiteti, cu aceasta ocazie, doamnelor si domnilor parlamentari, sa va solicit participarea pentru a reusi aceasta implementare cat mai rapida si mai larga la toate nivelurile si, mai ales, in circumscriptiileelectorale pe care le reprezentati. Deci nuam blocat nimic, ci realizez un demers de intrare in normalitate si legalitate.
Ordonanta de Urgenta este fundamentata pe Documentul Programatic si are la baza conceptul ce vizeaza Romania contemporana si viitoare, in contextul european si nord-atlantic.Aniversarea Centenarului trebuie sa se realizeze printr-o abordare si o viziune integrata si unitara pe coordonatele unitatii, coeziunii si consensului national. Documentul Programatic contine principii, teme si tipuri de actiuni care trebuie sa se desfasoare pentru aniversarea Centenarului.
Ne aflam intr-o evaluare permanenta si benefica a TUTUROR propunerilor si ideilor depuse pana in prezent si avem aceeasi deschidere si transparenta pentru propunerile de proiecte ce vor urma.
Am supus spre aprobare o prima lista de proiecte, eligibile din punct de vedere al continutului (conceptual si tematic), criteriilor de selectie si a legalitatii finantarii.
Prin decizia doamnei Prim-ministru, s-a schimbat componenta comitetului interministerial, ridicandu-se gradul de reprezentativitate si responsabilitate a membrilor acestuia, la nivel de ministri. Pe masura finalizarii tuturor listelor de proiecte si aprobarii acestora de catre Comitetul Interministerial, se va intocmi calendarul national de evenimente dedicate aniversarii Centenarului.
Un punct important in motiunea dumneavoastra este cel referitor la situatia monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.
Desi nu exista in motiunea dumneavoastra, va rog sa-mi permiteti sa va prezint si situatia Monumentului dedicat Marii Uniri de la Arad. Marturisesc, cu toatasinceritatea, ca situatia ambelor monumente este GRAVĂ. Consider ca atat dumneavoastra, cat si opinia publica, trebuie sa cunoasteti situatia exacta, reala, cu atat mai mult cu cat in spatiul public se vehiculeaza tot felul de informatii false si denaturari ale adevarului.
Alba Iulia
In mod obiectiv, iata despre ce este vorba:
In 1993, adica acum 25 de ani, a avut loc concursul pentru Monumentul Unitatii Nationale din Alba-Iulia, cu ocazia celei de-a 75 aniversari a Marii Uniri; (dupa cum toata lumea stie, acum aniversam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *