Motivele pentru care romanii nu mai cumpara locuinte. Tendintele piatei imobiliare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Motivele pentru care romanii nu mai cumpara locuinte sunt multiple, scrie digi24.ro. Fie ca vorbim despre normele BNR de limitare a creditarii, de ROBOR-ul in crestere, care inseamna rate mai mari pentru cei care au credite in lei, sau de deprecierea leului, care creste ratele oamenilor cu credite in euro, toate acestea au dus la incertitudine in piata.
Citeste si?PRIMA CASĂ 2019. Care sunt noile conditii pentru a beneficia de programul PRIMA CASĂ
Desi tranzactiile imobiliare au scazut cu aproape 30 de procente la sfarsitul anului trecut, dezvoltatorii construiesc in continuare noi ansambluri rezidentiale. Datele Institutului National de Statistica ne arata ca in decembrie 2018 au fost emise cu 2,7% mai multe autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale decat in aceeasi perioada a anului 2017.
Iancu Guda, analist economic: „Este o certitudine ca cererea pentru imobiliare scade de sase luni si va continua sa scada anul acesta si anul urmator. Avem aceste autorizatii pe anul 2018 fata de anul 2017 pentru ca oricum, demersurile de obtinere ale acestora sunt facute inainte si vom vedea in urmatorii doi ani foarte multe oferte imobiliare. Oferta continua sa creasca, fiind decalata, bazandu-se pe niste estimari din spate cand cererea inca era sus”.
Dezvoltatorii nu sunt, insa, ingrijorati si spun ca romanii vor avea in continuare posibilitatea de a-si cumpara o locuinte noi.
Bogdan Ivan, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliare din Romania: „Noi credem ca spre prima jumatate a acestui trimestru lucrurile se vor stabiliza si oamenii isi vor recapata increderea in achizitia unei locuinte, avand in vedere ca si lucrurile se vor linisti, speram noi, si din punctul de vedere al creditarii”.
Agentia de Cadastru anunta ca in noiembrie 2018 au fost peste 46.000 de tranzactii imobiliare, iar in decembrie s-au incheiat cu 10.300 mai …

spot_imgspot_img