Acesta a fost mesajul pe cat de plastic, pe atat de serios, al guvernatorului Bancii Nationale, care a declarat luni ca increderea in moneda noastra este esentiala, asa ca in caz de nevoie o sa intervina direct.
Mugur Isarescu a recunoscut ca a vandut recent un miliard de euro pe piata valutara. Guvernatorul Bancii Nationale a dezvaluit ca miliardul de euro a venit de la Ministerul de Finante care avea nevoie de lei pentru a plati datoriile statului.
Banii au fost vanduti apoi de Banca Centrala pe piata valutara, ceea ce a dus la intarirea leului. Altfel spus, asta a fost nota de plata pentru ca leul sa nu urce peste 4,3 lei. De altfel, si luni leul s-a apreciat pentru a cincea sedinta la rand, iar cursul monedei euro a scazut cu aproape un ban, la 4 lei si 24,50 de bani. Guvernatorul BNR spune ca o depreciere abrupta a leului nu este in interesul nimanui.
Guvernatorul a spus ca in situatia actuala, reducerea deficitului extern nu se poate face prin deprecierea leului, nici la un curs de 10 lei pe euro. Insa cea mai presanta problema in acest moment este finatarea deficitului din strainatate, dar nu de la Fondul Monetar International: „O prefinantare, un imprumut general de la Uniunea Europeana nu ar strica. Un imprumut de la Fond presupune costuri de sute de milioane. Cine le acopera ?”, Mugur Isarescu.
Nici guvernatorul BNR, nici ministrul de Finante nu au spus insa daca au inceput negocierile cu Uniunea Europeana pentru un imprumut.
Deocamdata Ministerul de Finante si Banca Nationala se bazeaza mai mult pe resursele interne pentru a acoperi deficitul bugetar, in conditiile in care finantarile din strainatate sunt scumpe.
In ultimele 3 luni valoarea titlurilor de stat vandute de Ministerul Finantelor catre banci a crescut de la 12 la 25 de miliarde de lei, echivalentul a 6 miliarde de euro.