Mugur Isarescu: Bancile trebuie intelese si ele, se refac greu “dupa operatie”

MUGUR ISĂRESCU

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a facut un apel la intelegerea reciproca intre banci si clienti, spunand ca razboiul de acuzatii trebuie sa inceteze.? “Cand te restructurezi bineinteles ca e greu sa faci o chirurgie adanca si sa alergi”, a spus Isarescu in apararea bancilor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca “razboiul” dintre banci si clienti trebuie incheiat, pledand pentru o intelegere a sistemului bancar intr-o perioada dificila, de restructurare, in care creditul nu poate “exploda”, si pentru o indrumare a acestuia de a se apropia de clienti, informeaza Mediafax.
“Suntem intr-o perioada in care sistemul nostru financiar-bancar traverseaza o accentuata restructurare. Cand te restructurezi bineinteles ca e greu sa faci o chirurgie adanca si sa alergi. N-are cum sa explodeze creditul si nici sa creasca supernatural, si asta trebuie privita ca o perioada de relativa normalitate. Bineinteles ca este o perioada dificila, de restructurare, de scoatere in afara bilantului a creditelor neperformante”, a afirmat Isarescu la seminarul “Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni”, organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la BNR.
El s-a aratat totusi optimist, pe fondul cresterii inregistrate de creditarea in lei, in contrapartida cu finantarea in valuta, care s-a redus fara “masuri administrative”.
“Eu sunt pozitiv aici, nu numai pentru ca vedem cum creste creditul in lei, scapam de acea povara ingrozitoare cu care am plecat la drum, obsesia pentru valuta, increderea in moneda nationala. Creditul in valuta, care ne-a subminat politica monetara, ponderea lui scade fara masuri administrative, ci pentru ca urca ponderea cealalta, iar el sa ramana acolo unde nu prezinta riscuri”, a spus seful BNR.
Guvernatorul apreciaza ca sistemul bancar trebuie inteles pentru perioada “nu usoara” pe care o traverseaza si, de asemenea, indrumat si ajutat pentru a se apropia de clienti.
“Acest razboi intre clienti si sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie pur si simplu incheiat. Si bancile trebuie sa inteleaga ca au limite in a-si castiga venituri din altceva, din comisioane, comisioane care s-au dezvoltat aproape toate, au ajuns la limita. Fara creditare, nu au din ce sa traiasca 40 de banci. Creditare sanatoasa catre corporatii, firme sanatoase, care sa duca la o crestere economica sustenabila”, a punctat Isarescu.
El a aminit cum in trecut a fost finantat “Dallas”-ul de la Slobozia.
“Eu nu pot sa nu va mentionez acest lucru, ca sunt veteran si stiu discutiile cu Dallas-ul de la Slobozia. Am vazut atatea inceputuri tumultoase in 25 de ani, cu gandurile cele mai bune si care au dus Romania pe cai gresite, incat nu pot sa nu le mentionez”, a mai spus guvernatorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *