Mugur Isarescu: Nu exista o criza mai mare decat criza depozitelor bancare

Drumul de la o imagine simplista si eronata pe care oamenii si-o fac despre banci la o criza profunda a intregii economii poate fi extrem de simplu si scurt, atrage atentia guvernatorul BNR,?Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR este de parere ca lumea trece prin transformari extraordinare, iar ideile simpliste, superficiale prind extrem de rapid la mase, iar “opinia publica influenteaza politicul si pot avea loc schimbari dramatice in legislatie”.
Potrivit lui Isarescu, o criza mai mare decat o criza a depozitelor nu exista, iar atunci cand?se creeaza o atmosfera impotriva bancilor la nivelul opiniei publice sunt create conditiile pentru o astfel de criza.?
Isarescu a subliniat faptul ca bancherii trebuie sa le explice foarte clar oamenilor simpli care e rolul bancilor in functionarea economiei de piata.
“Mai ales in momentele delicate, nu uitati sa explicati cat este de importanta intermedierea in functionarea economiei de piata. (…) Suntem acuzati ca luam apararea bancilor, dar noi luam apararea unui sistem vital fara de care economia nu poate sa functioneze. Luam apararea bancilor sau il aparam pe deponent? Daca se creeaza o atmosfera impotriva bancilor se creeaza impotriva deponentilor mici. De ce peste tot in lume sunt protejati deponentii mici? Pentru ca o criza mai mare decat o criza a depozitelor nu exista”, a spus guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
In opinia sa, lupta pentru imaginea sectorului sectorului bancar este o meserie pe care nu o poate face oricine. “Trebuie oameni de specialitate”, a mentionat seful bancii centrale.
“Chestiunile de comunicare nu sunt deloc simple. Vedeti cat sunt de complicate in toata lumea. Nu le neglijati! (…) Pentru publicul larg, revenirea, cu forme adecvate, la bazele activitatii bancare trebuie facuta in permanenta si cu inteligenta. Lumea uita! Altminteri, apar atacuri, mai ales in momentele delicate de tensiuni economico-sociale, cel putin pripite, le spun eu, dar ele sunt bazate si pe neintelegere. Sau cei care ataca se bazeaza pe neintelegerea publicului. Si, sub nicio forma nu trebuie sa aveti pretentia ca publicul larg sa inteleaga cum functioneaza o banca, daca dumneavoastra nu ii explicati. Comunicarea nu trebuie sa ramana la lucrurile complicate. Reveniti de cate ori este cazul la baza activitatii financiare, intr-o maniera frecventa si continua”, s-a adresat guvernatorul bancilor comerciale.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR sustine ca bancile trebuie sa revina la modelul clasic de business, de creditare pe baza resurselor atrase. “Mai toate bancile romanesti cu capital strain au primit de la bancile mama precizari legate de faptul ca trebuie sa se finanteze din resurse locale”, a explicat Isarescu.
Modelul clasic de finantare inseamna, in opinia guvernatorului, si revenirea la finantarea sectoarelor de baza ale economiei, respectiv a capacitatilor de productie, a agriculturii, finantarea afacerii cu un alt tip de garantii, pentru ca daca bancile se limiteaza la garantii imobiliare, raman la discretia acestei piete cand vine vorba de recuperarea garantiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *