Muzica poate avea aceleasi efecte ca sexul, banii si drogurile

Muzica poate avea aceleasi efecte ca sexul, banii si drogurile

Placerea intensa resimtita de oameni in timp ce asculta muzica declanseaza la nivelul creierului secretia de dopamina, un neurotransmitator implicat in aparitia senzatiei de placere, provocata de preparatele gustoase, actul sexual, bani si droguri.

Dopamina este o molecula chimica a “sistemului de recompensare” ce serveste la stimularea anumitor comportamente indispensabile supravietuirii (alimentatie) sau care joaca un rol important in procesul de motivare (recompensa secundara prin intermediul banilor), potrivit Mediafax.

Dopamina este secretata atat in perioada de anticipare a placerii cauzate de muzica ascultata, cat si in perioada declansarii “frisonului de placere”, considerat momentul de varf din punct de vedere emotional, se arata intr-un studiu. Este vorba de doua procese fiziologice distincte, ce implica zone diferite din centrul creierului.

In timpul momentului in care s-a inregistrat maximul de placere, s-a activat nucleul accumbens, implicat in senzatia de euforie, cauzata de administrarea unor psihostimulente precum cocaina. Cu putin timp inainte, in momentul de anticipare, secretia de dopamina a fost inregistrata intr-o alta zona a creierului – nucleul caudat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *