Noi cazuri de infectii intraspitalicesti la Maternitatea Radauti.

Sapte noi cazuri de infectii intraspitalicesti cu stafilococ auriu la nou-nascuti au fost inregistrate la Maternitatea Radauti, patru dintre bebelusii infectati fiind internati la SJU Suceava, iar conducerea DSP spune ca au fost preluate probe microbiologice de la personalul unitatii sanitare, informeaza Mediafax.Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, medicul Catalina Zorescu, a declarat ca, incepand cu 30 ianuarie, la Maternitatea Radauti au inceput sa apara noi cazuri de infectii intraspitalicesti cu stafilococ auriu la nou-nascuti.
Zorescu a precizat ca primii bebelusi infectati cu stafilococ auriu au prezentat o forma usoara a bolii, respectiv afectiuni cutanate, nou-nascutii fiind tratati la Maternitatea Radauti.
Ulterior insa, au aparut cazuri cu forme mai grave de imbolnavire, respectiv abcese cu diferite localizari, asemanatoare celor intalnite si anul trecut, care au necesitat internarea in sectia de Chirurgie Infantila a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, pentru tratament si interventii chirurgicale.
Directorul adjunct al DSP Suceava a mentionat ca, pana in 5 martie, la Maternitatea Radauti au fost inregistrate sapte cazuri de infectii intraspitalicesti la nou-nascuti, trei dintre acestia, aflati in stare mai grava, fiind internati la sectia de Chirurgie Infantila a SJU Suceava, unul care are afectiuni cutanate la sectia de Pediatrie a aceluiasi spital.
Conform sursei citate, ceilalti trei bebelusi infectati nu au necesitat reinternarea, intrucat au fost tratati la Maternitatea Radauti, apoi au fost externati.
“Pe noi ne ingrijoreaza aceste cazuri grave, respectiv pacientii cu abcese, ceea ce demonstreaza ca nu stapanim sursa de infectie despre care noi presupunem ca exista in randul personalului. De aceea, in 4 martie, DSP Suceava a recoltat probe microbiologice de la personalul Maternitatii Radauti, iar rezultatele analizelor ar urma sa fie cunoscute in cursul zilei de joi, astfel incat sa putem sa luam o decizie”, a afirmat Zorescu.
Ea a spus ca desi conditiile hoteliere la Maternitatea Radauti sunt foarte bune, iar managerul Spitalului Radauti a asigurat Maternitatii materiale sanitare si dezinfectanti, DSP Suceava urmand sa monitorizeze in continuare personalul unitatii sanitare.
Zorescu a precizat ca DSP Suceava a solicitat o echipa de experti de la Iasi, iar in 28 februarie un medic neonatolog si doi medici epidemiologi de la Iasi au venit la Maternitatea Radauti.
Ea a spus ca, in urma verificarilor, echipa de experti de la Iasi a facut o serie de recomandari privind respectarea unei igiene riguroase personale, dar si ca personalul maternitatii sa respecte protocoalele de lucru specifice, respectiv toaleta nou-nascutilor, curatarea si dezinfectarea instrumentarului, a suprafetelor si saloanelor.
Zorescu a mai spus ca inainte de aparitia focarului de infectie cu stafilococ auriu medicilino-rezistent la Maternitatea Radauti, DSP Suceava a recomandat managerului Spitalului Radauti sa ia masuri administrative, anume sa fie schimbat asistentul sef al maternitatii, sa fie sanctionat medicul epidemiolog si medicul sef de sectie, insa, pana in prezent, institutia suceveana nu a fost informata despre luarea unor astfel de masuri.
Ea a adaugat ca toate infectiile nosocomiale inregistrate la Maternitatea Radauti au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, aratand ca noile cazuri de imbolnavire sunt o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *