Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuintei. Oamenii cu casele afectate de dezastre, taxati in plus

Norma ASF nr 35/2016 privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 25 august si va intra in vigoare luni, 24 octombrie.
Principala modificare a legislatiei ii va viza exact pe cei care au fost loviti de inundatii, alunecari de teren sau cutremur. Potrivit ECONOMICA.NET, acestia vor fi obligati sa cotizeze suplimentar in contul asigurarii obligatorii, dupa ce au inregistrat deja daune tocmai in urma unui eveniment de acest fel.
In forma noua a legii, care va intra in vigoare de luni, scrie ca dupa fiecare dauna, suma asigurata se reintregeste automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se retine din despagubirea datorata. Prima suplimentara se calculeaza proportional cu despagubirea primita si perioada ramasa de asigurare.”
Potrivit legii, primele de asigurare obligatorie PAD care trebuie platite de toti proprietarii de locuinte, sunt de 10 si 20 de euro pe an, in functie de materialul din care este contruita casa. Valoarea totala asigurata este de 20.000 de euro.
In vechea forma a legii, daca, de exemplu, casa asigurata pentru 20.000 de euro suferea daune de 5.000 de euro ca urmare a unei inundatii, PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, adica o asociatie a firmelor de asigurare), platea cei 5.000 de euro, iar valoarea asigurata ramanea la 15.000 de euro pana la expirarea politei, care se reinnoieste obligatoriu anual.Proprietarul nu mai platea nimic.
In noua forma a legii, dupa ce s-au constatat daunele de 5.000 de euro, firma le plateste, dar diminueaza sumele cu valoarea unei noi prime pentru ca valoarea asigurata sa ramana 20.000 de euro pana la finalul contractului. O forma de fransiza mascata, cum au explicat unele voci din industria asigurarilor.
Mai multe detalii, pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *