Noile norme de creditare BNR vor pune la pamant piata imobiliara

Noile norme de creditare BNR vor pune la pamant piata imobiliara

Analistii sunt de parere ca BNR va destabiliza piata imobiliara cu noile norme de creditare. Mai putine credite inseamna printre altele mai putine aprtamente vandute. De teama sa nu ramana fara clienti, dezvoltatorii de proiecte imobiliare cauta solutii.

“Exista variante care pot fi abordate, de genul vanzarii in rate a unui apartament. Clientul poata sa achite intr-un anumit interval de timp transe intermediare. De asemenea putem lua in calcul, pentru segmentul de populatie care are un apartament vechi, un schimb. In acest caz va mai ramane de platit doar diferenta de pret. Sunt dezvoltatori care se gandesc la scaderi de preturi promotionale,de pana la cateva sute de euro pe metru patrat. Asa ca efectul va fi doar pe termen scurt.” a precizat pentru Observator Ancuta Ionescu, dezvoltator proiecte imobiliare.

Liviu Ureche, presedintele ARAI, este de parere ca preturile apartamentelor noi nu vor avea modificari foarte mari. Nu acelasi lucru se va intampla cu apartamentele vechi. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, anticipeaza micsorari de preturi la apartamentele vechi, in medie cu 10-20%, fata de sfarsitul anului trecut.

Si pretul chiriilor va fi afectat. Chiriile vor creste in aceasta toamna cu pana la 25%, spun analistii. Pe de o parte din cauza studentilor, de cealalta parte din cauza normelor de creditare BNR care restrictioneaza accesul la creditele ipotecare. Se asteapta insa ca preturile sa scada la loc in cel mult o luna.

Exista insa si o veste buna. Pretul terenurilor va creste in perioada urmatoare si asta pentru ca analistii spun ca piata a fost subevaluata. Ei spun insa ca acesta este un moment foarte bun pentru a ne cumpara un teren. In acest moment, 60% din creditele contractate de populatie sunt ipotecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *