Nokia, somata de Germania sa ramburseze subventiile

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Guvernul statului german Renania de Nord-Westfalia a somat Nokia sa ramburseze subventiile acordate pentru fabrica din Bochum, pe care compania finlandeza a hotarat sa o inchida.

Dupa ce Nokia a respins luna trecuta pretentiile autoritatilor statului german Renania de Nord-Westfalia de returnare a subventiilor acordate intre 1998 si 1999 pentru crearea fabricii de telefoane mobile din Bochum, iata ca reprezentantii landului german nu se lasa.

Ei someaza Nokia sa plateasca pana la 31 martie anul acesta atat subventiile de 41,3 milioane ?, cat si dobanzile aferente, calculate la 18 milioane ?, in total aproape 60 milioane ?. In caz contrar, Renania de Nord-Westfalia ameninta cu actionarea Nokia in justitie.

Dupa cum se stie, Nokia a hotarat la inceputul acestui an sa inchida fabrica de telefoane mobile de la Bochum, urmand ca productia acesteia sa fie mutata la noua fabrica din Romania, construita la Jucu, langa Cluj, motivul fiind costurile mult prea ridicate ale locatiei germane.

Statul german considera acum ca producatorul finlandez a violat conditiile intelegerii privind acordarea subventiilor, care stipulau ca Nokia trebuia sa creeze 2800 de noi locuri de munca. Liderul pietei de telefoane mobile respinge aceste acuzatii, afirmand ca a depasit numarul prevazut de angajati, acesta ajungand la aproape 3200, si de aceea nu considera justificata cererea de rambursare.

Disputa vine din faptul ca aproximativ 1000 de joburi din cele 3200 sunt pozitii temporare, lucru de care autoritatile germane incearca sa se agate pentru a-si justifica cererea.

Motivele aflate de fapt in spatele acestui joc se pare ca ar fi, conform ziarului german Handelsblatt, influentarea negocierilor legate de cuantumul platilor compensatorii pentru muncitorii disponibilizati. Negocierile sa pare ca includ si posibilitatea ca Nokia sa sponsorizeze un parc tehnologic industrial care ar urma sa fie deschis in Bochum, contributia companiei finlandeze putand ajunge la 30-50 milioane ?.

spot_imgspot_img