Notele lui Vosganian pentru parlamentari: “Rog colegii senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea”

de Andi Manciu – Mediafax Publicat la: 26.09.2013 19:27 Ultima actualizare: 26.09.2013 19:43

?Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice si plenului Senatului, in care solicita parlamentarilor sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa.
“Avand in vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, adresata Senatului Romaniei, de a cere urmarirea mea penala pentru infractiunile de complot si subminare a economiei nationale, depun urmatoarele note scrise, in atentia Comisiei juridice si a Plenului Senatului Romaniei, cu urmatoarea structura: 1. Puterea exclusiva de apreciere a Senatului de a cere urmarirea mea penala pentru fapte savarsite in calitate de membru al Guvernului. 2. Natura exclusiv politica, iar nu penala, a faptelor retinute de parchet. 3. Caracterul corect al deciziilor politice luate. 4. Reaua-credinta manifesta a procurorului de caz. 5. Concluzii”, se arata in materialul datat 23.09.2013, postat joi pe blogul senatorului PNL.

Vosganian mentioneaza ca, in ceea ce il priveste, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia nationala, propuse si/sau adoptate conform atributiilor de ministru de resort. “Sunt decizii pur politice, fara nicio conotatie penala. Mai mult – desi fara relevanta in plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit si benefice din punct de vedere economic”, adauga el.
Acesta mai sustine ca la dosar “nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare” a sa in vreun complot sau in subminarea economiei nationale.
“In realitate, in niciunul din documentele semnate de mine nu se face in vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producatorii de ingrasaminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori intreruptibili. Mai mult, in toate ordinele ministeriale, acordarea facilitatilor economice (care nu au depasit niciodata plafonul aprobat de Guvern si care au fost strict limitate in timp, fiind determinante de situatia economica si de pretul gazelor pe piata internationala) a fost intotdeauna conditionata de respectarea termenelor de plata si de rezolvarea problemei datoriilor anterioare”, spune el.
Vosganian acuza totodata “rea-credinta” din partea procurorului de caz. “In referatul intocmit, cu vadita rea-credinta, procurorul de caz deformeaza grav sensul actelor semnate de mine, in ciuda evidentei si a continutului lor expres, inventand scopuri ascunse, neprobate prin nimic si oricum inexistente”, sustine el.
“Avand in vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenta oricaror indicii, oricat de slabe, privind vreo posibila activitate infractionala a mea de complot si de subminare a economiei nationale, reaua-credinta manifesta a procurorului de caz in distorsionarea grosolana a sensului clar al inscrisurilor, Am onoarea sa ii rog pe distinsii colegi senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea pentru presupusul complot si pentru presupusa subminarea economiei nationale”, spune Vosganian, in concluziile acestor note.
Senatorii din Comisia juridica au inceput, in 18 septembrie, studierea, intr-o prima sedinta secreta, a materialului probatoriu trimis de Parchet in cazul lui Varujan Vosganian, presedintele Comisiei, Tudor Chiuariu, afirmand, la finalul intrunirii, ca liberalul a trimis deja un punct de vedere.
“De luni au venit dosarele de la Parchet si astazi Comisia intrunita in plenul ei, toti membrii ei fiind prezenti, am inceput sa studiem dosarul si toate materialele probatorii care ne-au fost inaintate”, a declarat presedintele acestei Comisii, Tudor Chiuariu (PNL). la finalul sedintei.
Acesta a precizat ca, in acelasi timp, senatorul Varujan Vosganian a inaintat Comisiei o adresa prin care anunta ca va fi prezent la sedinta din 1 octombrie, asa cum s-a stabilit anterior, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *