NOUA DESCENTRALIZARE „pe bucati”, cadoul Guvernului Ponta 3 pentru liderii din judete. Dragnea: „Sigur o facem. La 1 ianuarie vrem sa fie operationala”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Anca SIMINA, Cristian ANDREI Publicat la: 10.03.2014 21:50 Ultima actualizare: 10.03.2014 22:45

Odata cu plecarea liberalilor de la guvernare, ministrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarandu-se gata sa reia discutia despre transferul la nivel judetean al politiei, cat si despre trecerea in proprietatea Primariei a unei treimi din Portul Constanta. Vicepremierul Liviu Dganea a explicat pentru Gandul ca discutia despre descentralizarea politiei va fi reluata, urmand ca solutia sa vina din consultarea cu autoritatile locale, favorabile acestei idei. La randul sau, vicepremierul Kelemen Hunor spune ca UDMR sustine fara rezerve realizarea descentralizarii in acest an, fie „global”, fie „pe bucati”.

exclusiv

Ignorati la numirea noilor ministri ai Guvernului Ponta 3, pusi in situatia de a inghiti numirea lui Calin Popescu Tariceanu la presedintia Senatului, presedintii de Consilii Judetene ai PSD – UNPR – PC primesc, alaturi de cei ai UDMR, promisiunea unei compensatii din partea noii coalitii. Odata cu plecarea liberalilor de la guvernare, ministrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarandu-se gata sa reia discutia despre transferul la nivel judetean al politiei, cat si despre trecerea in proprietatea Primariei a unei treimi din Portul Constanta.
Coordonatorul proiectului privind descentralizarea a ramas vicepremierul Liviu Dragnea. Mai multe directii aflate in subordinea ministerelor: sanatate, agricultura, cultura, sport, mediu vor trece, in urma procesului de descentralizare, in coordonarea autoritatilor locale.

Dupa anularea primului proiect la Curtea Constitutionala, vicepremierul Liviu Dragnea vorbeste, pentru gandul, despre doua variante: „Continuam procesul, dar vedem in ce forma. Ori mergem cu o singura lege, ori mergem cu un proiect legislativ pe fiecare domeniu in parte. Va fi proiect de lege al Guvernului si venim cu el in Parlament”. In ambele scenarii, planul sau este ca in cursul acestui an intreaga legislatie sa fie aprobata. „Macar sa intre in vigoare, operational, de la 1 ianuarie 2015”, avanseaza ministrul Dezvoltarii noul termen dupa esecul de la CCR.
Decisi in privinta descentralizarii sunt si liderii UDMR. „Si intentia noastra este de a face descentralizarea. Se poate face anul acesta. Dar trebuie sa discutam in coalitie. Nu am discutat foarte detaliat, dar se poate. Daca nu se poate asa global, cum a incercat Guvernul USL anul trecut, atunci se poate merge pe bucati. Pregatit, cu hotararile consiliilor locale, judetene, cu Hotarari de Guvern, dar nu trebuie sa renuntam si nu vom renunta”, spune, la randul sau, vicepremierul Kelemen Hunor.
Guvernul intreaba sefii din teritoriu daca vor Politia
Transferul politiei, refuzat de fostul ministru Radu Stroe, a fost unul dintre primele motive de ruptura in USL. Daca in proiectul de lege pentru care Guvernul Ponta 2 si-a angajat raspunderea Politia ramanea la nivel central, Guvernul Ponta 3 e gata sa reia discutia cu autoritatile locale, liderii din judete fiind deja sustinatori declarati ai acestei idei.
Pesedistii au declarat la finele anului trecut ca daca nu erau liberalii la guvernare, Politia se descentraliza.
a”In interiorul localitatilor urbane aplicarea masurilor de mentinere a ordinii si linistii publice, a sigurantei cetateanului, de prevenire si combatere a fenomenului infractional si de identificare si contracarare a actiunilor elementelor care atenteaza la viata, libertatea, sanatatea si integritatea persoanelor, a proprietatii private si publice, precum si a altor interese legitime ale comunitatii se realizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale prin servicii de ordine publica organizate in subordinea acestora”, se arata in proiectul initial privind descentralizarea.
Toate cheltuielile privind organizarea si functionarea serviciilor de ordine publica, aflate in subordinea autoritatilor administratiei publice locale, se asigura din bugetele locale/Bucuresti, cu avizul? Inspectoratelor de politie judetene, in conditiile legii.
De asemenea, bunurile mobile si imobile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Inspectoratelor judetene de Politie, folosite de compartimentele/serviciile de ordine publica, reorganizate ca Servicii de ordine publica trec in domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza functioneaza si in administrarea consiliilor locale, cu pastrarea destinatiei, conform prevederilor legale.
Si directorii executivi ai acestor servicii de ordine publica vor fi numiti de primar, cu avizul Inspectoratelor de politie judetene, in conditiile legii.
Pentru ca toate acestea sa devina realitate, vor trebui modificate legea 155/2010 privind politia locala, modificarea Legii nr. 218/2002 privind Politia Romana si OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
a”Suplimentarea numarului de personal din cadrul Serviciului rutier si Serviciul de ordine publica din cadrul politiei locale se poate realiza prin transfer de la Ministerul Afacerilor Interne sau prin repartizarea de la institutiile de invatamant din subordinea Ministerului Afacerilor Interne””, se arata in documentul realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Instalat de o saptamana ministru de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea nu doreste sa raspunda deocamdata la nicio intrebare legata de noul portofoliu. „Vorbiti cu domnul Dragnea”, ne sugereaza Oprea.
Liviu Dragnea are un raspuns: consultarea autoritatilor locale. „Discutam din nou cu autoritatile locale. Reluam discutia”, a spus ministrul Dezvoltarii, intrebat de gandul ce se intentioneaza in legatura cu politia. Dragnea admite, pe de alta parte, ca nu a avut pana acum o discutie pe aceasta tema cu ministrul Oprea. „Inca nu. Trebuia intai sa se aseze Guvernul”, explica vicepremierul.
Planul pentru Portul Constanta: „o treime autoritate centrala, o treime privat si o treime primaria”
A doua divergenta majora in negocierile PSD-PNL a fost legata de Portul Constanta, fostul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, opunandu-se descentralizarii porturilor. Primul lezat s-a simtit Radu Mazare, primarul PSD al Constantei cerand atunci deschis plecarea PNL de la guvernare.
In noua configuratie guvernamentala, planurile se schimba: „Portul Constanta merge pe o treime: o treime autoritate centrala, o treime privat si o treime autoritate locala, ca si proprietate. Oricum au deja 20%”, a spus pentru gandul vicepremierul Dragnea.
Ideea a venit de la premierul Victor Ponta, care a sustinut public luni ca ar trebui scoase la vanzare pe bursa minim o treime din actiunile Portului Constanta, nu doar 5%, cat prevede o ordonanta din timpul guvernarii Tariceanu amanata de PDL de la punerea in aplicare. „Cine cumpara 5% din actiunile portului, ce sa faci cu 5%? De ce sa vii investitor strain sa bagi 5% in ceva? Suntem neseriosi. Adica ori facem macar o treime, ca sa existe un interes pentru investitorii privati, ori daca nu, nu. Eu nu privesc in cheie politica, de altfel cu ministrii liberali am colaborat foarte bine si au inteles, doar ca prea nu li se dadea voie de la partid”, a sustinut prim-ministrul.
Mazare cere Portul in loc de ministri
Solutia vine dupa ce Radu Mazare si-a pus din nou solicitarile pe masa in partid, renuntand la orice pretentie la posture ministeriale. Surse din PSD au declarat pentru gandul, la finalul Comitetului Executiv National convocat pentru validarea noilor ministri, ca Mazare l-a intrebat pe premierul Ponta care este situatia Portului Constanta, pe care il doreste, insistand asupra faptului ca nu vrea posturi de ministri, dar vrea respectarea promisiunii care i s-a facut in campana electorala.
Premierul i-a pasat imediat problema noului ministru al Transporturilor, Dan Sova, intrebandu-l daca se poate rezolva. Raspunsul lui Sova a fost afirmativ. A doua zi, in timpul audierii din Parlament, ministrul Transporturilor si-a aratat deschis disponibilitatea de a transfera cat de mult se poate din port la nivel local. „Porturile mari din Europa sunt la primarii. Nu ar fi chiar asa o treaba nemaiauzita sa fie la primarie. Dar nu intentionam lucrul acesta integral. Trebuie scos pe bursa 15% (angajamentul este pentru 5%, n.red.) la Portul Constanta, e un angajament din 2011. Dar daca ar fi la Primarie n-ar fi o mare catastrofa. Modelul asta este”, s-a justificat Sova.
Kelemen Hunor: „Trebuie pastrata o retea de 40-50 cinematografe pe langa Ministerul Culturii. Restul – la autoritatile locale”
O alta disensiune in USL a vizat la momentul primei tentative de descentralizare transferul cladirilor destinate cinematografelor, cele mai multe dezafectate sau inchiriate pentru cluburi si discoteci. Aici, daca Liviu Dragnea dorea pastrarea a maximum 4-5 cinematografe care sa fie administrate de la nivel central, noul ministru al Culturii, Kelemen …

spot_imgspot_img