Noua doctrina militara a Ucrainei defineste Rusia drept principal agresor

Petro Petrosenko si Vladimir Putin / FOTO: www.cotidianul.ro

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a semnat joi o noua doctrina militara ce defineste Rusia drept principala amenintare militara la adresa Ucrainei, potrivit unui comunicat pe site-ul prezidential, citat de Reuters.

Ucraina si NATO acuza Rusia ca furnizeaza separatistilor prorusi arme si trupe in sprijinul unei rebeliuni in care aproape 8.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea ei in regiunile din est in primavara anului 2014, dupa caderea presedintelui pro-Moscova la Kiev, rasturnat de o revolta populara, potrivit Agerpres.
Potrivit comunicatului, “Ucraina se confrunta in prezent cu o amenintare militara acuta – agresiunea armatei ruse, care include ocuparea temporara a Crimeii si agresiune in anumite zone ale regiunilor Donetk si Lugansk”.
“Doctrina stipuleaza de asemenea scenarii ce pot pune in pericol securitatea militara a Ucrainei. Scenariul principal este agresiunea armata pe scara larga a Rusiei impotriva Ucrainei, cu obiective decisive militare si politice”, de asemenea potrivit comunicatului.
Rusia neaga orice implicare in conflictul din est sau acuzatiile ca doreste sa destabilizeze Ucraina, aflata sub controlul Moscovei inainte de destramarea Uniunii Sovietice in 1991, aminteste Reuters.
Doctrina militara a fost semnata dupa o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *