Noua fosti ministri, cercetati pentru comisioane de zeci de milioane dolari
Persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli au pretins 20 milioane dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.
DNA arata, in cererea de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit fapte de coruptie, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli, ca incheierea contractului s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice.
Astfel, potrivit DNA, fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel “si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului-cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicatea”.
Citeste si: DNA cere urmarirea penala pentru noua fosti ministri, in dosarul mitei pentru achizitii IT si sisteme de securitate. Andronescu, Funeriu, Nica, Tanasescu si Vreme, printre cei vizati
Contractul-cadru de licentiere Microsoft s-a incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat potrivit DNA.
Procurorii sustin ca extensia cu privire la produse educationale s-a realizat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, avand in vedere ca obiectul contractului-cadru viza licentele pentru administratia publica, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educationale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft in considerarea Guvernului au beneficiat firmele private.
DNA a aratat ca, din cercetarile efectuate, rezulta ca din cele 54 milioane de dolari achitate de Guvern in baza contractului cadru si a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 de milioane de dolari reprezinta comisioane pretinse de persoanele implicate in derularea proiectului din cadrul Executivului, din ministerele si societatile implicate.
Totodata, din probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor si din actele de control incheiate, rezulta ca incheierea si derularea contractului de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu incalcarea, de catre ministrii Daniel Funeriu si Gabriel Sandu, a dispozitiilor legale privind achizitiile publice, “fara a exista o fundamentare din punct de vedere economic si tehnic, in scopul de a favoriza anumite firmea”.
Din probele administrate a reiesit ca procedura de achizitie a fost restrictionata, iar prin incheierea contractului si acceptarea cesionarii acestuia …