Casatoriile in trei reprezinta ultima moda de mariaj care a inceput sa faca valuri in Statele Unite ale Americii. Triada, cum mai este numita casatoria intre trei persoane, este, potrivit Abby Ellin, de la The Daily Beast, „urmatoarea frontiera a mariajului”.
Abby Ellin, care scrie de obicei pentru rubrica „Vows” a publicatiei The New York Times, mentioneaza cazul unui cuplu de lesbiene din Maui – Sasha Lessin, de 68 de ani, si Janet Kira Lessin, de 55 de ani, casatorite legal din anul 2000. In urma cu 18 luni, cele doua femei au decis sa „se casatoreasca”
intr-o ceremonie publica cu Shivaya, „sotul” lor. „Vreau sa mergem pe strada mana in mana, sa traim impreuna in mod deschis si sa ne aratam relatia. Si, de asemenea, sa avem toate drepturile mostenitorilor, reducerile de impozite si tot restul”, a spus Sasha. La randul ei, Janet Lessin sustine ca „trebuie sa avem tot dreptul sa mostenim de la fiecare si sa vizitam pe fiecare dintre noi – nu-mi pasa cum ii spunem, insa noi nu suntem cetatenii de mana a doua. Orice persoana care vrea sa se casatoreasca cu toate drepturile si obligatiile unui mariaj ar trebui sa aiba dreptul legal sa o faca. Argumentul fals ca mariajul este dedicat procrearii este ridicol”.
Nu sexul este de baza
Organizatia lui Lessins, World Polyamory Association (http://www.worldpolyamoryassociation.org/ ), a demarat o campanie puternica pentru legalizarea casatoriilor intre trei persoane. De altfel, denumirea de triada a fost data acestui tip de mariaj chiar de World Polyamory Association. Potrivit lui Abby Ellin, aceste „uniuni” nu au la baza sexul cu parteneri multipli si nu sunt relatii in care o persoana are legaturi cu alte doua, care nu sunt implicate una cu alta. „Triadele” presupun ca fiecare din cei trei parteneri sa aiba relatii complete si totale cu ceilalti doi. Robyn Trask, directorul executiv al organizatiei nonguvernamentale Loving More (http://www.lovemore. com/ )din Loveland (Colorado), afirma ca in SUA exista in prezent circa 50.000 de poliamoristi, din care 25% traiesc in „triade”. Valerie White, care conduce organizatia Sexual Freedom Legal Defense and Education Fund (Fundatia pentru Educarea si Apararea Legala a Libertatii Sexuale), considera ca „triadele sunt un mijloc extraordinar de a creste o familie”.
Nu are nici o legatura cu poligamia
Polyamory (Poliamorul) provine de la combinarea a doua expresii – una greceasca, „poly” si una latina, „amor”, lesne de inteles ce inseamna. Poliamorul inseamna dorinta, practica sau acceptarea mai multor iubiri, relatii intime, in acelasi timp cu stiinta completa si consensul fiecaruia dintre cei implicati. Termenul „polyamory” este de multe ori abreviat „poly” si este descris ca fiind o nonmonogamie consensuala, etica si responsabila. „Polyamory” poate sa se refere la practica ori starea unei relatii la un moment dat, precum si la descrierea unui stil de viata. Poliamorul difera de poligamie, care se refera la structuri specifice ale unor relatii recunoscute, in timp ce poliamorul presupune o perspectiva personala bazata pe concepte precum „alegere”, „incredere”, „egalitate in libertatea de alegere”.