Noua Zeelanda va permite cetatenilor sai sa decida ceea ce este legal sau nu prin intermediul wiki-urilor.
Noua Zeelanda a decis ca a venit momentul sa schimbe legea numita Policing Act, care, din cate se pare, defineste functionarea si atributiile politiei in aceasta tara, a carui versiune actuala dateaza din 1958. Si a mai decis ca cetatenii tarii trebuie sa aiba un cuvant de spus in formularea noii legi.
Desi ideea participarii cetatenilor la crearea legilor este una antica, metodologia prin care aceasta idee va fi aplicata in Noua Zeelanda, este una cat se poate de specifica secolului XXI, si anume folosirea unui wiki.
Introdus in 1994 de catre Ward Cunningham, un wiki (cuvant care in hawaiana inseamna ?repede?) este un mediu ce permite crearea colaborativa de content de catre mai multi utilizatori, permitand stocare unei cantitati mari de date create de catre acestia si sincronizarea acestora. Cel mai cunoscut exemplu de wiki la ora actuala este Wikipedia, enciclopedia online care a devenit una dintre sursele primare de informatii de pe internet.
Site-ul care va ajuta la formularea noii legi a fost lansat la initiativa politiei din Noua Zeelanda. Seful acesteia, Hamish McCardle, a numit aceasta actiune ?o noua frontiera a democratiei?, afirmand ca experimentul va fi esential in intelegerea de catre politie a parerilor publicului.
Rezultatul experimentului va fi o versiune a legii care va fi combinata cu cea realizata de catre specialisti, forma finala urmand sa fie aprobata de catre Parlament ca lege in 2008.
Wiki-ul este deschis atat cetatenilor tarii, cat si cetatenilor oricarei alte tari, care isi pot spune parerea si pot contribui la acest inedit exercitiu democratic. Site-ul este temporar inchis noilor contributii, datorita numarului mare de vizitatori veniti dupa ce a fost anuntat oficial.