Noua Zeelanda, afectata de o furtuna majora

“Sunt mai multe drumuri blocate din cauza resturilor si a copacilor cazuti”, a anuntat dimineata consiliul districtual din Opotiki, una dintre cele mai afectate regiuni.
“Pagubele inundatiilor de pe coasta au fost usoare. Nici o casa nu a fost afectata”, a raportat si consiliul districtual din zona vecina, Whakatane.
Furtuna majora, care a fost initial ciclonul tropical Cook, a lovit regiunea nord-estica a zonei Bay of Plenty, destelenind copaci, cauzand alunecari de teren si provocand intreruperi de curent la mii de gospodarii.
Insa, estimarile potrivit carora furtuna avea sa fie cea mai grava din ultimii 50 de ani nu s-au adeverit. John Crouch din cadrul serviciului de meteorologie MetService a declarat pentru portalul de stiri Stuff ca furtuna a fost “”localizata si s-a deplasat rapid””, dar nu la fel de severa ca cea din 1968, Giselle, care s-a aflat la originea esuarii unui feribot, eveniment soldat cu moartea a 53 de persoane.
Furtuna s-a deplasat catre est mai mult decat s-a estimat initial, ceea ce a insemnat ca orasul Auckland nu a fost afectat de trecerea ei, a adaugat Crouch, potrivit sursei citate.
Frontul atmosferic se indreapta in prezent spre Insula de Sud aducand ploi torentiale care se vor diminua in urmatoarele 12 ore.
Joi, in peninsula Coromandel si in Bay of Plenty a fost decretata starea de urgenta, iar unele comunitati de pe coasta au fost evacuate si mii de locuinte au ramas fara curent electric. Furtuna a ajuns in Bay of Plenty la ora locala 18:30 (06: 30 GMT) joi, unde a avariat alimentarea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *