Guvernul Grindeanu la 100 de zile: doua remanieri, o motiune de cenzura, cele mai mari proteste si o majorare a salariului minim

Guvernul condus de Sorin Grindeanu trece, vineri, pragul celor 100 de zileGuvernul Sorin Grindeanu este in functie de la 4 ianuarie 2017.
Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat prima propunere venita din partea coalitiei PSD-ALDE pentru functia de premier, in persoana social-democratei Sevil Shhaideh, a fost inaintat numele fostului ministru Sorin Grindeanu.
La mai putin de o luna de la asumarea mandatului, initiativele guvernului de gratiere si amnistiere, precum si de amendare a Codului Penal, pentru punerea in acord cu o decizie anterioara a Curtii Constitutionale, au cauzat proteste masive de strada, care au dus la retragerea initiativelor.
Inca de la inceputul lunii ianuarie 2017, ministrul justitiei, Florin Iordache, a pus pe agenda publica perspectiva unei legi a amnistiei si a gratierii, in sensul punerii in acord a Codului Penal cu o decizie anterioara a CCR.
Presedintele Klaus Iohannis a aparut inopinat la sediul Guvernului pe 18 ianuarie si a facut uz de prerogativa lui de a conduce sedintele Executivului la care participa, dupa ce avusese o discutie anterioara cu prim-ministrul si Florin Iordache. Desi initial presa fusese anuntata ca nu vor fi declaratii, Iohannis a spus: “Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu-l vedem. Sunt doi elefanti – ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale. Evident, ca si despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru marti dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din Guvern si ca nu va fi pusa pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni privind gratierea si modificarea Codurilor. De asemenea, subliniez si sper sa fiu in asentimentul domnului prim-ministru s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nicio sedinta de guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident sub conducerea ministrului Justitiei, a doamnei ministru de Interne si a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, sa fie puse in transparenta, adica, mai clar, sa fie date spre consultare tuturor entitatilor prevazute de lege”.
In seara zilei de 18 ianuarie a avut loc un protest in Bucuresti si in alte orase. Klaus Iohannis a cerut renuntarea completa la proiectul de modificare a codurilor, justificand ca este neavenit si inacceptabil, iar pe 22 ianuarie, cand au avut loc proteste masive in tara, s-a alaturat protestatarilor.
Guvernul s-a intalnit intr-o sedinta in seara zilei de 31 ianuarie 2017 si a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 13 pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala. La scurt timp dupa declaratiile publice legate de deciziile din sedinta, in fata Palatului Victoria s-au strans circa 15.000 de oameni, iar numarul protestatarilor a crescut in zilele ce au urmat, ajungand la peste 300.000 in toata tara.
Pe 8 februarie 2017, Cabinetul conduse de Sorin Grindeanu s-a confruntat cu prima motiune de cenzura, care insa a fost respinsa. In favoarea motiunii de cenzura s-au exprimat 161 de parlamentari. Pentru succesul unei motiuni de cenzura erau necesare 233 de voturi.
Dupa aproximativ doua saptamani, pe 22 februarie, Comitetul Executiv National al PSD a votat in unanimitate modificarile din componenta guvernului Grindeanu, pentru portofoliul Justitiei, in locul lui Florin Iordache, fiind propus fostul judecator al CCR Tudorel Toader. In urma votului, Mihai Tudose a preluat ministerul Economiei, inlocuindu-l pe Alexandru Petrescu, care a preluat ministerul Mediului de Afaceri si Antreprenoriat. De asemenea, Rovana Plumb a preluat ministerul Fondurilor Europene, inlocuind-o pe Mihaela Toader. Premierul Sorin Grindeanu a declarat atunci …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *