Nume de cod “cDa29”: O britanica poate distinge 100 de milioane de culori, cu 99 de milioane mai multe decat un om obisnuit!

O cercetatoare de la Institutul de Neurostiinta din Marea Britanie afirma ca a descoperit o persoana care, inzestrata cu capacitati vizuale extraordinare, poate distinge 100 de milioane de nuante ale culorilor – cu 99 de milioane mai multe decat un om obisnuit.
Vederea colorata se bazeaza pe existenta in retina a mai multe tipuri de celule cu conuri, capabile sa distinga diferite grupuri de culori, din a caror combinatie se naste marea diversitate a nuantelor pe care le putem recunoaste. Cei mai multi dintre oameni au trei tipuri de conuri si sunt numiti tricromatici. Cei care sufera de tulburari ale vederii in culori, de genul daltonismului, au numai doua tipuri de conuri si sunt numiti dicromatici. (Din motive ce tin de genetica, aceasta tulburare se intalneste numai la barbati), scrie descopera.ro.Dr. Gabriele Jordan a studiat timp de 20 de ani acest domeniu, cautand sa afle daca exista, prin exceptie, si indivizi cu mai mult de trei tipuri de conuri.Una dintre persoanele studiate, o femeie care locuieste in nordul Angliei, identificata drept subiectul cDa29, are, se pare ca are aceasta abilitate uimitoare: avand patru tipuri de celule cu conuri (tetracromatica), ea ar putea distinge, probabil, cca. 100 de milioane de nuante.Si totusi, nu e atat de simplu, de vreme ce echipa dr. Jordan a descoperit ca exista si indivizi cu patru tipuri de conuri, dar care nu vad atat de multe culori. Cu alte cuvinte, exista o diferenta intre existenta a patru tipuri de conuri – o caracteristica pe care dr. Jordan a descoperit-o la mai multe persoane …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *